Krönika, Sport

Lasse Sandlin: -Grabbar, njut av att chansen ändå finns

– Efter en vecka av kyla och snålblåst härnere kom i alla fall värmen igår, skriver sportjournalisten Lasse Sandlin på plats inför morgondagens svenska ödesmatch i EM.

Här är hans krönika:

La Garde Freinet, tio mil från Nice. Nu är det bara dygnet kvar till Sverige–Belgien på Allianz Riviera i Nice, ödesmatchen.

Sveriges sista match i det här EM-slutspelet? Jo, jag har allt svårt att tro något annat.

Det är alltför stor skillnad mellan ett av världens bästa landslag, rankat tvåa i världen efter Argentina, och ett svenskt landslag som på 180 minuter inte ens lyckats få ett skott på mål och där lagets enda världsstjärna använt dessa tre timmar till att värma upp.

– Han har gjort det bra så här långt, ansåg tydligen Erik Hamrén om Zlatans EM hittills.

Oj! Då måste man verkligen fundera över om vår förbundskapten och jag sett samma matcher. Kanske sitter han för långt ner och inte, som jag, kan se det litegrann från ovan.

Men, hoppet lever ju alltid och faktiskt finns chansen fortfarande den här gången. Det gjorde den inte, om du minns, inför tredje omgången i Ukraina-EM för fyra år sedan. Då vi sen gick ut och slog Frankrike med 2–0 – till ingen nytta.
Har också läst en massa gnäll från svenska spelare över att tonen i svensk press inte varit tillräckligt positiv.

Med Allbäck bakom, och Jeppe framför

Ojoj, dom ska allt vara glada över att jag gått i pension och inte finns med på pressläktaren utan sitter i ”det gula havet” bland vanliga fotbollsentusiaster. På Toulouse Stadium med gamle ÖIS-aren Stefan Allbäck på stolen bakom och med Jesper Blomqvist (30 landskamper), broder damfotbollstränaren Joakim och pappa Lars (nyss 75 fyllda) på bänken framför.

Jag säger som min adept – jo, han brukar kalla sig så… – Simon Bank skrev i sin krönika i Sportbladet: ”Ett lag som inte skjutit ett enda skott på mål under tre timmars EM-spel har faktiskt ingen rätt att gnälla.”

Nä, grabbar, gnäll och njut nu istället av att chansen ändå finns. Det finns många sanningar att ta fram just nu.

Den alltid förnuftige Kim Källström kom med en sanning efter förlusten mot Italien och snacket om skotten på målen:

– Det är klart att steg ett för att göra mål är att träffa mål…

En annan sanning: att svenska fotbollslandslag sällan är bättre än när de är totalt nederlagstippade och får slå ur underläge.

Bosse H: ”In med teknik och intelligens!”

Vill till sist delge er delar av en konversation jag haft med min gamle gode vän Bosse Hansson som bevakat hur mycket VM- och EM-fotboll som helst. Alltså, han kan fotboll:

”Tycker det är sorgligt hur reportrarna gråter med Hamrén och spelarna och att ingen på allvar vågar säja ifrån hur dåligt och långsamt och ofarligt det svenska spelet är. Att alla även inför sista matchen bara tycks nicka med varandra om att ”givetvis ska inga större ändringar i STARTELVAN” ske. Spela ”säkert” igen och hoppas på att något under ska ske!

Var är alla de här lallarna som haussat laget före EM och som i vanliga fall är stensäkra på hur all världens ledande spelare, tränare och ledare agerar och ska agera?

Varför säjer man inte som det mångfaldigt är bevisat – att Berg är en nolla internationellt, att Larsson syns vansinnigt mycket men ALLTID bara ”n-ä-s-t-a-n” lyckas åstadkomma något som kan leda till mål eller ens målchans. Hur kan kan man plocka in Berg, Ormen och Lewicki, när vi behöver göra mål eller åtm. hålla oavgjort?

Med risk att bli hängd efteråt – fast troligare ändå fått erkännande för att man tog sista chansen att överraska – skulle jag chansa på spelare med teknik, spelintelligens och bevisad form.

Varför inte:
Isaksson – Lindelöv, Johansson, Granqvist, Augustinsson – Hiljemark, Ekdahl, Källström, Olsson – Ibrahimovic, Kujovic.

Augustinsson och Hiljemark är de bästa svenska passningsspelarna den gångna säsongen, kloka dessutom – och hungriga.

Kujovic den enda typ riktige måljägare vi har, en som kan snappa upp nånting ur ingenting men också förvalta det som redan är nånting till ett resultat.”

Lasse Sandlin.

Jag håller med dej, Bosse.

Därmed slut från La Garde Freinet, dan före dan.

Efter en vecka av kyla och snålblåst härnere kom i alla fasll värmen igår. Idag ska det bli 28, i morgon 29 och sen går vi över 30-strecket.

Alltså, som titeln på Kjell Sundvalls 80-talsfilm: ”V hade i alla fall tur med vädret”.

Lasse Sandlin

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren