Läst

Lästips: Dilemma som aldrig tar slut

Anita Shreve Foto: Circe

Den amerikanska författarinnan Anita Shreves Pilotens hustru känner många läsare till. Hennes Efterdyningar kom ut på svenska för några år sedan och är fortfarande högaktuell.

Platsen för händelserna är Avery, en prestigefylld internatskola i staten Vermont i USA. Skolans direktör Mike Bordwin har just upptäckt en chockerande video, där flera av hans mest lovande elever är involverade. Filmen visar ett gruppsex med tre berusade ynglingar och en 14-årig flicka.

Snart cirkulerar filmen på internet och skandalen är ett faktum. Mike Bordwin försöker göra vad han kan för att händelsen inte ska äventyra skolans framtid. Det till synes lugna lilla samhället konfronteras med hittills dolda hemligheter som lögner, svartsjuka, otrohet och skuldkänslor.

Skandalpressen kastar sig över händelsen och skonar inte någon, inte eleverna , inte de vuxna. Hur kunde detta hända? Och varför? Efter hand avslöjas den överraskande sanningen och hur de inblandades liv påverkas för all framtid.

Anita Shreve har skrivit en stark berättelse om hur man kan hamna i stort dilemma som trots de bästa avsikter kan leda till oerhörda och tragiska konsekvenser.

Hennes första böcker Past the island och Drifting (1975) blev belönade med O Henry Prize. Pilotens hustru blev utvald i Oprahs bokklubb i mars 1999. Sedan dess har Shreves romaner sålt i miljonupplagor över hela världen.

SvD:s Magnus Eriksson tyckte bl a så här:

”Som vanligt finns det en tendens till onödig mångordighet hos Anita Shreve, liksom en förkärlek för melodramatiska effekter som är alltför lätta att förutse. Men Efterdyningar präglas också av hennes psykologiska nyanseringsförmåga och vilja att gestalta aktuella problem.”

Efterdyningar av Anita Shreve, Wahlström & Widstrand, pris ca 175 kr.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren