Läst

Lästips: En hoppfull berättelse om flyktingflickan Little Bee

Chris Cleave Foto:Niall McDiarmid

Little Bee är titeln på en bok som sålts i hundratusentals i USA. För ett par månader sedan gav Brombergs ut den på svenska.

Den handlar om en nigeriansk 18-årig flicka, Little Bee, som av en slump lyckas ta sig från det flyktingläger utanför London, där hon hållits inspärrad de senaste två åren under mycket svåra villkor. Tiden har hon utnyttjat till att lära sig tala engelska ”like the Queen”.

 

Hon är helt ensam i ett främmande land, har ingenstans att ta vägen, ingen familj eller vän som kan hjälpa henne och hon är helt utan ekonomiska resurser.

Det enda hon har är ett körkort med namnet Andrew O’Rourke. Sist hon mötte honom och hans fru Sarah, var på en strand i Nigeria. Detta korta möte har förföljt och plågat dem alla tre.

 

Genom Charlie, Sarahs 4-årige son, som vägrar att ta av sin Batmankostym, lyckas de två kvinnorna nå fram till varandra. De försöker sedan tillsammans reda ut ett mörkt och tragiskt förflutet och en osäker framtid.

Man kan inte annat än bli upprörd när man tar del av Little Bee’s tragiska livshistoria. Men trots alla hemskheter är boken tidvis rolig och upplyftande. Trots allt, en av de mest hoppfulla böcker jag läst.

 

Förlaget berättar på sin hemsida att Little Bee nu ska filmatiseras i Hollywood med Nicole Kidman som Sarah O’Rourke.: – Då kommer boken och filmen nå ut till ännu fler. Fantastiskt, för berättelsen behöver verkligen nå ut. Och när du har läst den kommer du att vilja berätta om den.

Men berätta inte för mycket, snälla!

 

Little Bee av Chris Cleave, Brombergs 2012, pris ca 170 kr.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren