Läst, Tipsat

Lästips för utbränd hjärna

Bilder från ©wikipedia

Fr v Etgar Keret, Haruki Murakami. Bilder från ©wikipedia

Med stigande ålder har jag märkt att det blir allt svårare att koncentrera sig på långa texter. På senare tid har jag därför börjat läsa novellsamlingar. Jag kunde genast konstatera att detta var perfekt för min ganska utbrända hjärna. Tidigare, vid läsning av romaner var jag tvungen att börja om och om igen på samma sida för att inte tappa tråden. För att inte tala om sömnigheten som uppenbarade sig bara efter några sidor. En del romaner var rena insomningsmedlet. Med en novell på 15 – 20 sidor var det däremot inga problem att hålla intresset igång ända till slutet.

Det finns många författare som försökt sig på den svåra konsten att skriva noveller utan någon större framgång. En av mina absoluta favoriter i genren är förstås Ernest Hemingway. 2013 års Nobelpristagare Alice Munro är en annan. På senare tid har jag fastnat för två nya: japanen Murakami och israelen Keret. Båda två har kunnat lyfta novellskrivandet till en mycket hög nivå. Det är långt från Hemingways machovärld eller Munros deppiga småstadsbor.

murakamiElefanten som gick upp i rök av Haruki Murakami kom ut på Norstedts 2013. Den är ypperligt översatt av Eiko och Yukiko Duke. Murakamis magiska realism blir här väldigt tydlig. Vardagslivet i Japan skildras på ett sätt som får en att tro att det skulle kunna vara var som helst på jorden. Det absurda och surrealistiska möter det allvarliga, popkultur blandas med det finstämda. Ett ungt par som mitt i den neonupplysta storstadsnatten planerar att råna en McDonalds. En kvinna som plötsligt upptäcker ett gulligt litet grönt odjur i sin trädgård är bara några av personerna som befolkar Murakamis osannolika värld.

Åtta procent av ingenting av Etgar Keret kom ut på Bastion Förlag 2008. Översättaren heter Kristian Wikström. Förutom författandet sysslar Keret även med att regissera film. Bland annat fick hans Jellyfish ett pris i Cannes 2007. Keret skriver om unga människor i Israel. keretNågonstans i bakgrunden antyds den väpnade konflikten som präglar människornas liv i det lilla landet. Den har dock aldrig huvudrollen.  En ung man letar efter den perfekta flickvännen. På en krog i Tel Aviv ber en talande fisk en person att lämna landet så snabbt som möjligt. De skruvade nutidssagorna är fulla av antihjältar som trots allt förmår att skapa en säregen dramatik.

Det finns mycket som förenar de båda författarna, inte minst det enkla och levande språket. Deras berättelser dröjer sig kvar långt efter vi vänt det sista bladet.

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren