Livsstil

Laxmani

Foto: Jurek The Laxmaniac Holzer

Det är lika bra att erkänna: jag gillar lax. Från och med i dag kommer jag ut ur garderoben som Jurek The Laxmaniac. Jag kan bara inte låta bli att ständigt laga denna fisk.

Tänk bara på färgen, smaken, priset. Den är så mångsidig, dessutom rik på nyttiga fetter. Extremt lätt att tillaga (kokt, stekt, grillad, gravad m m).  Passar ihop med de flesta tillbehören och de flesta vinerna.

Bästa säsong för lax är sommar och höst. Köp färsk lax då och frys in ett lager. På så sätt riskerar du aldrig att vara utan den bästa laxen när andan faller på.

Här är en ny laxmiddag, tillagad efter den välkända principen ”man tager vad man haver”. Den innehåller saker som jag hittade i kylen och skafferiet igår: champinjoner, lök, vitlök, broccoli, pumpafrön.

Sätt in laxfiléerna i ugnen tillsammans med en citronhalva, lite salt och peppar och en skvätt olivolja. 175° i 20 minuter.

Skala och hacka lök och vitlök, stek de genomskinliga i lite smör.

Lägg i skivade champinjoner och fortsätt fräsa i stekpannan så att all vätskan kokar bort.

Då häller du på ca 2 matskedar torr vit vermouth, lite torkad timjan, ett par nypor flingsalt och tar några varv med svartpepparkvarnen.

Samtidigt delar du lämplig mängd broccoli i små buketter och kokar dessa i saltat vatten ca 10 minuter.

Rosta en näve pumpafrön i en torr stekpanna.

Nu behöver broccolin en skvätt olivolja och lite salt. Toppa med pumpafrön.

Tag ut laxen ur ugnen och pressa den varma citronen över.

Det är bara att servera. Om man vill stajla lite är det lämpligt att man vid uppläggningen av läckerheterna placerar först broccolin på tallriken, lägger laxen ovanpå och avslutar med en liten hög champinjoner på toppen. Ungefär som på bilden ovan.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren