Ätit & druckit

Laxuppdatering

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer.

Laxvariationerna tar aldrig slut. De har hunnit bli rätt många vid det här laget. Som en gammal matfotograf tycker jag dessutom att det är  kul att plåta maträtter som innehåller lax. På något sätt blir det alltid ljust och fräscht när den fina fisken är med. Så blev även häromkvällen.

Jag hade varit på den stora tyska mataffären som börjar på L och handlat vit sparris som var så färsk att det skulle kunna gå att äta den rå. Det går dock inte dock inte leva av sparris allena. Därför fick den fina sparrisen sällskap på tallriken av laxfile med lite annat smått och gott.

Jag förvällde sparrisen i lite saltat vatten. Samtidigt stektes laxen snabbt i en blandning av smör och rapsolja.

Så i med sparrisen i samma stekpanna, salta och peppra efter behag och pressa en halv citron över. När man serverat maten bryner man ytterligare en gnutta smör i stekpannan. Smöret används för att droppa över sparrisen och fisken. Det blir godare då.

För att piffa upp det hela ytterligare strödde jag smulor av manouri (en mildare variant av feta) vid serveringen. Detta visade sig vara ganska onödigt. Laxen och sparrisen i sig smakade tillräckligt ljuvligt men vi som gillar grekiska ostar har ofta svårt att låta bli dem.

Eftersom det är Valborg är det helt okej att dricka bubbel till.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren