Får jag komma med ett tips så här i sportlovstider? Satsa på språket!

Om vädrets makter bestämmer att vi ska hålla oss inomhus (läs: snöstorm/hällregn) brukar sällskapsspel av olika slag vara räddningen, inte bara för föräldrar utan också för mor- och farföräldrar.

Själv tillbringade jag till exempel åtskilliga timmar under jullovet över ett gammalt Spiderman-monopol. Min elvaårige motspelare var outtröttlig. Det var inte jag, och jag lovade mig själv att skaffa nya, fräscha spel inför nästa lov.

Nu är det dags. Men det blir inga inköp av nya spel. Jag ska bara plocka fram papper och penna. Vi ska leka med språket.

Framför mig har jag  Birger Möllers Ordglädje med undertiteln Palindromer, anagram och annan bokstavskonst (Dialogos Förlag, 2015). Där finns all önskvärd inspiration till spännande upptäcktsfärder i språkets värld.

Vem kan komma på flest palindromer?

Vi börjar med palindromer. Vem kan komma på flest på, säg, fem minuter?

Ordet palindrom är ursprungligen grekiskt och betyder ’tillbakalöpande’. Det handlar helt enkelt om ord som blir samma oavsett om man läser på traditionellt sätt eller baklänges. Ordet kajak är ett bra exempel. Likaså rasar, sås och rosor. Samt, förstås, Anna och Otto.

De här orden är äkta palindromer, men det finns också oäkta. I den kategorin hamnar ord som går bra att läsa baklänges men som då får en annan betydelse. Som Paris (sirap) och Rom (mor). Båda välkända exempel. Och exempel som visar att palindromjakt sker utan hänsyn till stora och små bokstäver.

När jag ska tävla med barnbarnen är det i första hand äkta palindromer som ska ge pluspoäng. Vi kan fundera på ortnamn, som Kivik; på egennamn (det finns många fler än ovannämnda Anna och Otto); på företagsnamn, som SAS.

Så småningom klarar vi nog av även flerordiga uttryck som anropar aporna eller – Ola Salo!

Kasta om bokstäverna – anagram

När vi tröttnat på att jaga palindromer, kan vi gå över till att arbeta med anagram. Det innebär att man utgår från ett ord, ett uttryck eller en fras och skapar nytt genom att kasta om bokstäverna. Samtliga bokstäver ska användas i exakt samma antal men i annan ordning.

Boken Ordglädje bjuder på många inspirerande exempel. Eller vad sägs om Tower of London som kan bli one old fort now?

Men när jag ska följa författarens uppmaning att göra ett anagram av mitt namn (för- och efternamn) går jag bet. Jag måste erkänna att jag fullständigt misslyckats med att skapa något vettigt av bokstäverna i mitt efternamn.
Men med förnamnet går det bra. Jag ändrar Siv till vis och åstadkommer på så sätt också en palindrom. Oäkta visserligen, men ändå …

Vi ändrar reglerna och säger att det blir poäng även för oäkta palindromer. Och då skyndar jag mig att kamma hem poäng för Alle som blir Ella om man läser det baklänges. Yngsta barnbarnets smeknamn är en palindrom av mammans smeknamn!

Nu kan tävlingarna börja.