Kultur, Plåtat, Tipsat, Tittat

Lekfulla lerfigurer lockar fram leenden

Närbilder av Centrumhusets fasad. Foto: Jurek Holzer (samtliga bilder)

En varm sensommardag står jag framför ett skyltfönster på Kungsgatan i Stockholm. Utan något större intresse betraktar jag kläderna bakom fönsterglaset. Plötsligt leds blicken till teglet som ramar in hela fönstret. En charmig relieffigur i terrakotta drar till sig uppmärksamheten: en liten flicka i hatt släcker törsten i en drickfontän.

oxhuvudet-02

oxhuvudet-03

Jag lyfter blicken och ser ytterligare en figur och sedan en till, och en till. Hela fasaden fullkomligt vimlar av infällda tegelpannor med olika figurer på. De är inte stora, kanske 15 cm höga och föreställer personer ur stans gatuliv. Ett kärlekspar som kramas, en kvinna drar en barnvagn, en byggjobbare som bär på ett lass med tegel. Jag tar några bilder.

oxhuvudet-04

oxhuvudet-05

Väl hemma börjar en sökning efter uppgifter om den mystiska fasaden. Eftersom huset finns i huvudstadens centrum borde det inte vara så svårt. En stunds efterforskningar ger resultat.

Huset i fråga kallas för Centrumhuset och ligger i kvarteret Oxhuvudet med adressen Kungsgatan 32 – 38. Det byggdes under åren 1929 – 1931, ritat av Cyrillus Johansson, en av dåtidens stora arkitekter.

Självaste Ivar Kreuger stod för finansieringen och det skulle inrymma 3000 arbetsplatser. Ungefär samtidigt som huset byggdes kom den stora börskraschen och Kreuger försvann från scenen. Genom åren har olika företag varit hyresgäster här. Till exempel Svensk Filmindustri och varuhuset Meeths.

oxhuvudet-06

oxhuvudet-07

Men hur var det med terrakottafigurerna? De gjordes av de kända skulptörbröderna Aron och Gustaf Sandberg och tillverkades av S:t Eriks tegelbruk i Uppsala. Arkitekt Johansson var en stor anhängare av tegel som byggmaterial och lär ha kallat Centrumhuset för ”en reklamplats för tegel”.

Källor: StockholmskällanDagens Nyheter,  Wikipedia

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren