Krönika

Lev pensionärslivet i Equador

Shake it off med hiphoppande nyazeeländska 80-plussare. Foto: youtube.com.

Vem har inte funderat på att dra iväg till nån helt annan del av världen efter pensioneringen? Det kan vara av ekonomiska skäl – man kan få så mycket mer för pengarna i ett annat land – eller av klimatskäl – tänk att bara få njuta sitt otium under ständigt klarblå himmel…

Eller av helt andra anledningar, kanske av ren och skär nyfikenhet!

Det finns många länder, där livet som pensionär kan levas med behag. I Sverige tänker vi kanske mest på Spanien, Portugal, Frankrike eller Thailand.

Men varför inte välja något mer exotiskt?

Sajten internationalliving.com har gjort en lista på de tio bästa länderna i världen att leva i för en pensionär.

Etta är Panama, på andra plats ligger Ecuador, sedan kommer Mexico, Costa Rica och Malaysia. Alla sägs vara länder där förutsättningarna är optimala för oss äldre, om än på lite olika sätt. I en del är det extra billigt att leva, i andra är det superbra hälsovård eller i största allmänhet ett seniorvänligt klimat.

80-åriga hiphoppare

På andra sidan jordklotet finns det äldreboenden precis som här. Men där man ibland slår klackarna i taket på ett sätt som hörs vida omkring. Till exempel på Nya Zeeland, där ett gäng 80-plussare på Julia Wallace Retirement Village spelat in en video som nu gör succé på Youtube.

Till tonerna av  i Taylor Swifts Shake it Off dansar de loss utklädda till hiphoppare och balettdansörer i en show de kallar 80-odd Years of Happy.

Den gjordes under en vecka av ett 50-tal boende, anställda och barnbarn och har på kort tid setts av 130 000 personer.

Snacka om succé!

En soft spot för Thorbjörn Fälldin

Här hemma i Sverige har två före detta partiledare gått bort i veckan, förre ledaren för Vänsterpartiet CH Hermansson och förre centerpartiledaren Thorbjörn Fälldin. Om den senare skriver Sigfrid Leijonhufvud i en personlig krönika för Nyfikengrå: – Det kan inte hjälpas att jag – trots stora åsiktsskillnader – alltid haft en ”soft spot” för Thorbjörn Fälldin. Det är jag långt ifrån ensam om.

Mer nytt på Nyfikengrå:

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

En recension av Negra Efendićs roman Jag var precis som du av Samuel Bross.

En ny berättelse om Livet som 60 plus, Vardagen är den bästa dagen.

Och ett inlägg om bristen på äldrebostäder av Susanne Rolfner Suvanto, regeringens särskilda utredare för en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen.

Detta och mer därtill på Nyfikengrå, sidan som görs för och av 60-plussare!

Läs och njut!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren