Samhälle

Ligor som ger sig på gamla en ökande brottstrend

Brå:s rapport från 2018.

En liga som under ett par års tid har begått inrott mot ett 80-tal personer, där de äldsta som drabbats är över 90 år gamla.

Det är en av dagens många nyheter som tar sig genom mediebruset. Antalet anmälda bedrägerier mot äldre var förra året 3 700, och var mer än dubbelt så många som året innan, rapporterar Radions ekoredaktion. Enligt polisen är det just ligor som ligger bakom brotten.

Brotten har begåtts över i stort sett hela landet, bland annat i Piteå, Gävle och Uddevalla. I de flesta fall handlar det om ficktjuvar som tagit plånböcker och sedan använt kontokorten för att ta ut pengar på.

Antalet anmälningar har fyrdubblats på fem år. – Det är allvarliga brott och det drabbar väldigt många personer. Vi tar det här på största allvar, säger åklagaren Petter Lundgren till Ekot.

– Det här är organiserad och systematisk brottslighet. Man lever på det här, säger Håkan Carlsson som är chef för den grupp inom polisen som jobbar med att utreda brott mot äldre.

Allvarliga konsekvenser

Konsekvenserna av att utsättas för brott blir ofta allvarligare för äldre än för yngre. Det visar en studie om utsatthet för brott och otrygghet bland äldre, som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade för ett år sedan. Man konstaterade att  var sjätte person 65-84 år eller äldre utsattes för brott under 2016.

Rapportens författare Monika Sellgren Karlsson och Klara Hradilova Selin, bägge utredare på Brå. Foto: Brå/Lieselotte van der Meijs.

Risken att utsättas för brott sjunker med stigande ålder men äldre är särskilt sårbara just på grund av sin ålder.

– Även en lindrigare misshandel kan leda till allvarliga skador med mycket lång läkningstid. Oro, ängslighet och misstänksamhet ökar. Sömnproblem eller att inte våga lämna hemmet är också vanliga konsekvenser, sa Klara Hradilova Selin, en av utredarna, i en kommentar till studien.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren