Krönikor, Tyckt

Likheter finns mellan Berlin 1936 och Sotji 2014

Den ryska litteraturen visades upp i Sotji. Foto: olympic.org

Den ryska litteraturen visades upp på OS-festen i Sotji. Foto: olympic.org

Historiska paralleller är en ständig lockelse, men de stämmer naturligtvis aldrig riktigt.

Men nog finns det likheter mellan Hitlers olympiska äventyr 1936 och Putins i Sotji 2014. I båda fallen var avsikten propagandistisk, här skulle visas vilken kraft och styrka respektive stat kunde uppbåda. Och kort tid efteråt har båda regimerna verkligen visat musklerna, sannolikt delvis uppmuntrade av de idrottsorganisatoriska fullträffarna. Rollen som politisk kuliss och bricka i ett politiskt-militärt maktspel borde kännas mycket obehaglig för IOK.

Hitler lyckades till stor del, hans regim stabiliserades och hade visat upp en någorlunda civiliserad fasad, som lurade delar av omvärlden. Judeförföljelserna hade redan börjat, men det var ett par år till den Kristallnatt som öppnade ögonen på de flesta.

Putins ansträngningar bar nog också frukt, åtminstone internt. Det är sannerligen inte vilken regim som helst som skulle kunna fixa en så asflott idrottsfest. Låt vara att många arbetare blev utan lön och att många anläggningar rätt snabbt lär förfalla.

Något gemytligt över vinterspelen

1936 visste omvärlden inte riktigt vad Hitler egentligen syftade till, i varje fall inte i februari, när vinterspelen anordnades i Garmisch-Partenkirchen i den starkt nazistiska delstaten Bayern. Dessa vinterspel hade en liten annan karaktär än den stundande sommarens övningar i Berlin. Det var, trots all militär närvaro, något gemytligt över vinterspelen, som ju heller inte var särskilt omfattande vid denna tid. De flesta rubrikerna handlade om bråk och trassel i utförsåkning och ishockey. De antisemitiska skyltarna var nedmonterade, de nazistiska ledarnas uppträdde nedtonat och en dåtida mycket känd sportjournalist skrev: ”Säga vad man vill om tyskarna, men organisera kan dom”.

Men bara några veckor efter vinter-OS slängde Hitler masken. Hans soldater tågade in i den demilitariserade skyddszonen i Rhenlandet och ockuperade ett land som diktatorn betraktade som tyskt. Inmarschen var ett klart brott mot fredsavtalet i Versailles efter det första världskriget, men västmakterna rörde inte ett gevär.

Berlins olympiastadion 1936. Foto: sv.wikipedia.org.

Berlins olympiastadion 1936. Foto: sv.wikipedia.org.

I det läget var den tyska armén fortfarande svag, kanske kunde väst redan då ha stoppat nazismens framfart. Men man ville inte och man förstod inte Hitlers galna strävan efter världsherravälde. Det fanns de som efter Rhenlandsinmarschen och rapporter om ökad antisemitism ville stoppa Berlin-spelen, men IOK kämpade stenhårt mot en sådan hopblandning av idrott och politik. Inte organisationens stoltaste ögonblick precis.

Putin ingen ny Hitler

Parallellen med Putins agerande efter Sotji kunde inte vara tydligare. Utan motstånd och under enbart verbala protester har hans trupper intagit Krim, ett område som betraktas som ryskt. Förklaringarna att invasionen skett för att skydda ryssars liv i Ukraina påminner på ett unket och kusligt sätt om nazistiska 1930-talsargument,

Putin tillsammans med IOK-presidenten Thomas Bach i Sotji. Foto: olympic.org

Putin tillsammans med IOK-presidenten Thomas Bach i Sotji. Foto: olympic.org

Putin är ingen ny Hitler, men har möjligen storhetsmani. Han har tidigare uttalat att Sovjets upplösning var 1900-talets största katastrof. Han vill ha så mycket upprättelse som möjligt. Aktionen mot Krim och Ukraina kan betraktas som ett test, som i fall det lyckas kan fresta till fortsättning. Det finns ju ”skyddsbehövande ” stora ryska befolkningsgrupper i samtliga baltiska stater.

Vi vet inte vad som kan ske. Politikerna åker liksom på 1930-talet hit och dit och pratar och pratar, men vågar och kan inte göra så mycket. Mer än att hoppas att orden räcker.

Men om någon kommer ut från en flygtur från München och viftar med en papperslapp och ropar ”fred i vår tid” är det förmodligen för sent att gräva skyddsrum.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren