Kultur

Lille Prinsen som filosofisk science fiction

Piloten kastar papperssvalor till flickan med berättelsen om Lille prinsen som den ser ut i originalboken.

Mia Bjelkholm har sett den franska klassikern Den Lille Prinsen som nu blivit film.

Den lille prinsen

Antoine de Saint Exupérys bok Den lille prinsen aktualiseras för en ny generation i den animerade filmen av Mark Osborne som tidigare gjort Kung Fu Panda.

Boken har blivit en storsäljare, och varje år säljs den runtom i världen i mer än en miljon exemplar. Totalt har Den lille prinsen sedan den gavs ut för 70 år sedan sålts i mer än 145 miljoner exemplar och översatts till 180 språk. Nu återberättas historien i sin helhet med de teckningar som författaren en gång gjorde men med en modern ramberättelse.

Vi möter en liten flicka som trimmas hårt av sin mamma för att bli antagen till en prestigeskola och för att på så sätt bli en framgångsrik vuxen. Efter ett misslyckande i antagningsproven flyttar flicka och mamman till ett nytt område för att bli antagen enligt närhetsprincipen. Allt för att få en ”fantastisk framtid”. Mamman gör ett rigoröst schema som ska följas under sommarlovet för att förbereda flickan för den fina skolan.

Men en olyckshändelse, en propeller från ett flygplan, flyger genom flickans vägg och lämnar ett stort hål efter sig. Den gamle mannen, granne och pilot, har ett flygplan i trädgården och flickan blir förfärad.

Snart börjar det dyka upp papper med en berättelse om Lille prinsen hos flickan och efter en viss tvekan blir hon vän med flygaren som berättar om den Den lille prinsen som fick honom att upptäcka en värld där allt är möjligt.

Flickan blir vän med grannen, den gamle mannen som är pilot och som berättar om Lille prinsen.

Flickan blir vän med grannen, den gamle mannen som är pilot och som berättar om Lille prinsen.

Flickan träffar räven som bor hos flygaren och tillsammans får de vara med om ett stort äventyr. Flickan, vi får aldrig något namn på henne eller mamman, får igång flygplanet och nu blir det mer fart på filmen.

Flickan och räven träffar prinsen som nu är större och arbetar och sliter för affärsmannen. Kungen och den Högfärdige finns också med och nu lämnar vi helt den ursprungliga berättelsen och får en kritisk bild av det moderna samhället med robotliknande gråa invånare som slavar vid maskiner. Allt för att uppnå hög produktivitet och resultat.

Den lille prinsen är en filosofisk science fiction-berättelse. Den verkar till en början vara en barnbok men det är en historia för både vuxna och barn. Kanske inte alltid helt lätt för ett barn att förstå.

Piloten som kraschat i öknen träffar Den lille prinsen som älskar sin ros. Blomman finns på planeten B612 som han kommer ifrån. Antoine de Saint Exupérys hustru Consuelo Suncin Sandoval de Gómez anses vara förebild till den temperamentsfulla rosen.

Den lille prinsen är en flitigt citerad bok. Ofta citerad är den kloke räven som säger: ”Nu ska du få höra min hemlighet. Den är mycket enkel: det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen”.

Den lille prinsen lär oss vikten av vänskap och relationer, om ensamhet, rädslan för förlust och skönheten i livet.

”Alla stora har en gång varit barn. (Men det är inte många av dem som kommer ihåg det.)”, skriver Antoine de Saint Exupéry i sin dedikation till den vuxne Léon Werth. Det är också vad piloten säger till flickan i filmen.

3D

Regi: Mark Osborne

Manus: Irena Brignull och Bob Persichetti efter boken av Antoine de Saint-Exupéry

Svenska röster: Christian Fex, Laura Jonstoij Berg, Leon Pålsson Wiklund, Sanna Sundqvist, Andreas Rothlin Svensson, Frej Lindqvist med flera.

Premiär 10 juni

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren