Ätit & druckit

Ljust och fräscht

 Foto: Jurek Holzer

Små vita bollar på en bädd av grönt. Foto: Jurek Holzer

Labneh är en tjock avrunnen yoghurt från getmjölk. Den kommer ursprungligen från länderna runt östra Medelhavet. Labneh kan ätas både som färskost men även formas till små bollar och konserveras i olivolja och kryddor. Då liknar den en vanlig getost.

Det finns en mängd sallader med labneh som ingrediens där man använder den på ett sätt som påminner italienarnas mozzarella.

Man kan göra labneh själv men då behöver man en speciell yoghurt som är gjord på getmjölk. Därför gick jag ut och köpte en burk med labnehbollar i olja från min lokala grönsakshandlare.

Sparrissallad med labneh

(2 personer)

1 knippe färsk grön sparris

2 färsklökar

5 – 6 små labnehbollar inlagda i olja (okryddade)

Dressing:

0,5 lime

0,5 dl olivolja

0,5 tsk honung

några färska myntablad

svartpeppar

salt

Ansa sparrisen och koka den i lätt saltat vatten ca fem minuter.

Strimla löken.

Hacka myntan.

Rör ihop dressingen men salta försiktigt eftersom labneh i sig kan vara ganska salt.

Arrangera salladen på tallrikarna.

Passar perfekt som förrätt.

Hemma åt vi salladen som lunch med pitabröd till.

Musik i köket: Lou Reed – I’m waiting for my man

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren