Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

När min man Björn fyllde 70 ordnade jag en enorm fest vid havet på ett ställe som ägs av en välsituerad thailändsk familj som vi lärt känna.

Deras son ”Boat” var redan då intresserad av bakverk. Han hjälpte mig att ordna hotellets utomhusscen, med högtalare och mikrofoner.

Även Boats föräldrar var inviterade på middagen och jag hade hans pappa Sunete, till bordet.

Som tack för denna hjälp gav jag honom en fyra timmars lektion hemma i mitt kök, där han under mitt överinseende fick lära sig att tillverka min chokladtårta special.

Vi har hållit kontakten sedan dess.

Boat är nu snart klar med sin universitetsutbildning med inriktning på hotell- och restaurang. Framför allt på läckra bakverk av olika slag.

Han har rasat i vikt, han var VÄL sockermulligt småfet av alla sina sötsaker ett tag.

Dagen innan han skulle fylla 20 ringde hans mamma mig. Hon ville ge honom en specialdesignad tårta av mig, och den skulle hämtas kl 18 påföljande dag.

Jag hade verkligen inte tid denna dag , så det blev till att improvisera, och kolla vilka ingredienser som fanns hemma. Här finns minsann inte allt ens på 20 mils avstånd!

Jag sa så klart ”Of course Madame Eed”!

Efteråt kom ett sms från Boat med tack, och bild på tårtan nu med 20 tända ljus mellan Thaiflaggor.

Här är receptet:

Botten:

Ugn:175 gr, 50-60 min

  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 2,5 dl socker (gärna råsocker)
  • 3 stora ägg (i alla fall inte små)
  • 1 tsk vaniljsocker, eller ännu hellre skrapet ur en halv vaniljstång
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • Rivet skal av en apelsin, som blandas i
  • 1 dl mustig apelsinjuice, (eller pressad)
  • Drygt 100 gr mörk blockchoklad

Klä en 1,5 l springform med bakplåtspapper, eller smörj och bröa.

Rör matfett, socker och vaniljsocker/skrapet.

Tillsätt ett ägg i taget.

Hacka chokladen ganska grovt och blanda i separat bytta med mjöl, bakpulver och apelsinskrapet.

Blanda sedan successivt detta med smör-ägg-socker-smeten och sippra i juicen.

Häll i form direkt och grädda. Jag hade varmluft.

Testa med trästicka och kolla om den är torr. Den behöver inte vara HELT torr.

Låt svalna.

Fyllningskräm:

  • 0,5 dl vetemjöl.
  • 1 1/4 dl vatten
  • 1 äggula
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk (knappt) vaniljsocker, eller skrapa ur en vaniljstång
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • ev. Cointreau som smaktillsats i slutmomentet.

Gör en redning av mjöl och vatten, låt koka och rör några minuter.

Ta kastrullen från värmen och tillsätt gulan under omrörning, och låt det hela svalna.

Rör rumsvarmt och mjukt smör och florsocker samt vaniljtillsatsen, och blanda successivt. Därefter den svalnade redningen. Avänd helst elvisp.

Kör på full hastighet.

Krämen ska bli mycket porös, luftig och lätt.

Dela den avsvalnade tårtbotten i två delar med mycket vass kniv..

Bred på krämen och lägg ihop.Se till att allt är riktigt svalt.

Tårtan kan vila i kylen medan den vita chokladen nu smälts.

Glasyr:

  • 200 gr vit choklad
  • €n bit mörk choklad
  • Silverkulor
  • Ljus och flaggor

Smält vita chokladen i vattenbad, och bred över tårtan ganska snabbt. Använd  gärna bred spatel i  metall.

Dekorera med silverkulor, ljus och flaggor innan chokladen stelnar.

Den mörka smälta chokladen är inte nödvändig, men i mitt fall använde jag den som dekoration.

Ställ svalt.

God som dessert eller tårta till te och kaffe.

Vid pennan i  köket

Viveca