Upplevt

Louvren – aldrig på en tisdag

Foto: Ola Berglund

Ni som planerar vårens weekendresor har kanske funderat på att ta er till Paris. Vår medarbetare Ola Berglund fortsätter sina strövtåg i den franska huvudstaden. Efter utflykten till Versailles var det dags att besöka Louvren.

Den första byggnaden uppfördes redan år 1190 men då som fästning för att försvara Paris. 1793 blev Louvren museum och är nu världens mest besökta museum. År 2005, då delar av filmen Da Vinci-koden spelades in i lokalerna, räknade man in 7,3 miljoner besökare. År 2008 var det så många som 8,3 miljoner!

Foto: Ola Berglund

Glaspyramiden, mitt framför Louvren, som byggdes på initiativ av president Mitterrand och invigdes 1989, fungerar numera som entré.

Louvren har över 200 000 konstverk. Ett av dem är Mona Lisa. Man märker när man närmar sig hennes rum att det blir allt svårare att ta sig fram. När man äntligen står öga mot öga med denna kvinna och hennes finurliga leende så känner man sig nöjd.

En liten varning. Gör inte som vi som besökte Louvren på en tisdag. Det är ofta proppfullt eftersom museet är stängt på måndagar. Räkna med att besöket på Louvren tar en hel dag och då hinner man ändå bara se en liten del av samlingarna.

Text och foto: Ola Berglund

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren