Kultur

Ljuset finns i Uppsala

Haglunds bro med speglingar i Fyrisån. Foto: Sven-Eric Bergström.

Under nästan hela mörka november kommer Uppsala att vara upplyst av ett antal installationer som sätter extra ljus och färg på centrum.

Det är en återkommande ljusfestival som i år arrangeras för femte gången. Festivalen pågår mellan 4 och 27 november.

Uppsalaborna har visat stort intresse för attraktionerna och ses vandra enskilt eller i grupper i kvällsmörkret mellan de olika installationerna som finns längs en sträcka på cirka två kilometer.

Nio ljusobjekt

Det finns nio officiella ljusobjekt samt dessutom ytterligare åtta installationer som skapats av ett 50-tal landskapsarkitekter från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, inom ramen för ett projektarbete.

Jernbron med domkyrkan i bakgrunden. Foto: Sven-Eric Bergström.

Jernbron med domkyrkan i bakgrunden. Foto: Sven-Eric Bergström.

Knappast någon som vistas i centrala staden kan undgå att lägga märke till den pågående ljusfestivalen. Det första man ser när man höjer blicken är alla ljus som strålar i domkyrkans torn plus en laserstråle som då och då ändrar riktning över himlen.

Särskilt stort intresse tycks installationen på Jernbron dra till sig. Den består av mängder av LED-slingor i nät på båda sidor av bron och ger tillsammans med speglingen i åns vatten en illusion av att bron svävar. Installationen kommer eventuellt att bli kvar efter festivalen och bli en del av Uppsalas ordinarie julbelysning.

Effektfulla speglingar

Flera av de attraktioner kvällsvandrarna träffar på i mörkret finns i anslutning till Fyrisån som skapar effektfulla speglingar.

Blå kub svävar över Fyrisån. Foto: Sven-Eric Bergström.

Blå kub svävar över Fyrisån. Foto: Sven-Eric Bergström.

Färggrann skapelse i Linnéträdgården. Foto: Sven-Eric Bergström.

Färggrann skapelse i Linnéträdgården. Foto: Sven-Eric Bergström.

Det gäller till exempel ljussättningen av Haglunds bro inte långt från Jernbron och en svävande kub mellan dessa broar. Flera arrangemang finns dessutom i ån vid Upplandsmuseet.

Ett par stenkast från ån bakom planket till Linnéträdgården står en färggrann skapelse som man lätt missar när man är ute på ljusvandring. Gör inte det! Den är värd ett besök.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren