Livsstil, Tittat

Lysande film om Colette, kvinna och författare på 1800-talet

Keira Knightley är lysande i rollen som den franska författarinnan Sidonie-Gabrielle Colette. Känd under namnet Colette.

Colette

Sidonie Gabrielle Colette, allmänt känd som Colette, är en av de mest kända franska författarna. Keira Knightley gör en lysande bra tolkning av den levnadsglada, egensinniga och normbrytande unga kvinnan som lämnar landsbygden för att gifta sig med den äldre förläggaren Henri Gauthier-Villard (Dominic West).

Han upptäcker hennes talang för att skriva och uppmuntrar henne att skriva ner sina ungdomsminnen. Resultatet, Claudine i skolan, blir så bra att han ger ut den under sitt eget namn med signaturen Willy.

Boken blev en succé och Willy hetsar henne att skriva fler böcker om Claudine. Serien blir en stor framgång men Colette börjar tröttna på att inte själv få uppskattning för sina alster.

Hon inser att hon måste göra sig fri från den ständigt otrogne Willy som utnyttjar hennes författartalang. Hon börjar uppträda som varietéartist i Paris avantgarde-värld och inleder ett förhållande med transpionjären Missy – markisinnan de Belbeuf (Denise Gough). Det blir en av skandalerna i hennes händelserika liv.

Colette gifte sig ytterligare två gånger men så långt följer vi henne inte här.

Filmen om Colettes liv i yngre år handlar om kvinnornas villkor i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Den handlar om den begåvade unga kvinnan vars roll blir att slita men se att en annan ta åt sig äran – bara för att han är man.

Dominic West är både sympatisk och beräknande i rollen som Willy. Keira Knightley gör ingen besviken i detta inspirerande drama.

Colette är en intressant så kallad biopic om en författare, visserligen inte är så känd i Sverige men som ligger bakom en mängd böcker varav bland annat en blivit film, Gigi – ett lättfärdigt stycke, Oscarsbelönad med Audrey Hepburn i huvudrollen. Colette är ett måste för den litterärt och historiskt intresserade.

Regi: Wash Westmoreland.

Manus: Wash Westmoreland, Richard Glatzer och Rebecca Lenkiewicz.

I rollerna:  Keira Knightley, Dominic West, Denise Gough, Fiona Shaw, Eleanor Tomlinson, Robert Pugh, Ray Panthaki med flera.

Premiär fredag den19 oktober.

Titta på trailer här.

Det gamla Lorrygänget med Claes Månsson, Johan Ulveson och Suzanne Reuter förstärkta med Björn Gustafsson och Sanna Sundqvist. Byline Andreas Wessberg, Unlimited Stories.

Lyrro Ut & Invandrarna

Uppföljare med fadd känsla

Teve-serien Lorry som startade i slutet av 1980-talet blev långfilmen Yrrol, som nu blivit ytterligare en film, Lyrro Ut & Invandrarna.

Lorry var en makalös succé med massor av figurer och repliker som etsat sig fast i svenska folkets minne. Yrrol blev nästan lika folkkär. Både Lorry och Yrrol visas ständigt på Youtube och älskas också av en yngre publik.

Vilket öde som ska drabba Lyrro kan man undra. Peter Dalle står också denna gång för manus, regi och medverkande. Men materialet är tyvärr väldigt ojämnt.

Filmens tema med ut- och invandrare, är aktuellt men de olika sketcherna om människor på väg ger ibland bara en fadd känsla. Det genomgående inslaget med Josef och Maria på väg från Afrika till paradiset Södertälje håller ihop filmen, men svenska ”utvandrarna” är mest på semester i Aruba för att med alla medel hålla sig unga och fräscha.

Det återkommande inslaget med kvinnan som semestrar med sin medvetslöse man är ganska obegripligt och inte heller särskilt roligt. Ett kärt återbesök gör den optimistiske och glade uppfinnaren från Sundbyberg som presenterar sina idéer på Patentverket.

Det finns roliga och träffande sketcher men som helhet är filmen inte helt lyckad. Det kommer säkerligen inte att hindra publiken som älskar Lorrygänget från att rusa till biograferna.

Från 11 år.

Manus och regi: Peter Dalle.

I rollerna: Peter Dalle, Suzanne Reuter, Henrik Dorsin, Johan Ulveson, Björn Gustafsson, Nour El Refai,  Claes Månsson, Björn Gustafsson och Sanna Sundqvist med flera.

Premiär fredag den 19 oktober.

Titta på trailer här.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren