Folk, Samhälle

Macron en reformernas och talekonstens president som kom från ingenstans

Högtidliga installationen i maj 2017. Foto: en.wikipedia.org.

Den 23 april 2017 segrade Emmanuel Macron, 39 år, i första valomgången i den franska presidentvalskampanjen med 24 procent av rösterna. Siffran räckte för att slå övriga kandidater. Med sina 17 miljoner euros var Macrons kampanj dyrast.

Han var omsorgsfullt coachad av landets förnämsta medietränare. Han dominerade som ingen annan tidningarnas förstasidor i pressen. Tillkom att kampanjen stördes av hackers från Ryssland.

I valkampanjens slutspurt april 2017. Foto: en.wikipedia.org.

Segern firades uppsluppet på det kända brasseriet La Rotonde i Montparnasse, ”mitt högkvarter” sa Macron.

Det blev sista kvällen med gänget – vid långborden fanns mamma och hustru Brigitte, den outtröttlige chauffören och en hel rad stora mediekändisar inklusive legendaren sångerskan Line Renaud 87 år.

Där fanns Daniel Cohn-Bendit som startade studentupproret i maj 1968 och där den magnifike grå eminensen från Mitterrands dagar, Jacques Attali som lotsade in Macron i den socialistiska politikens övre räjonger.

Bättre i teve än någon annan

Macron var partimedlem i fyra år, blev sen rådgivare i ekonomi hos presidenten Hollande 2012 och därefter ekonomiminister i två år. Det skar sig med kollegerna. Men i tevedebatter var han bättre än någon annan alltifrån genombrottet i mars 2015.

När han kungjorde sin presidentkandidatur i november 2016 meddelade han att han aldrig varit socialist. Hollande kände sig sviken.

Emmanuel Macron. Foto: en.wikipedia.org.

Segerkvällen firades med ostron, sparris och parmaskinka, man skålade i champagne.

– Du är vår näste president, deklarerade högtidligt generalsekreteraren för Macrons märkliga rörelse En Marche (Framåt) ”både till höger och vänster” .

Segraren visade inte med en min vad han tänkte om hyllningen. Men nu i en av teve-dokumentärerna om första året vid makten betonar han allvaret han mötte i allas ögon.

– Förväntningarna var så stora. Oskuldens tid var till ända.

Ståtlig ensamhet

Inför andra valomgången önskade president Obama lycka till. Motparten var Marine Le Pen från högerextremistiska Nationella fronten. Hon v klarade inte slutdebatten med honom. I valet fick han 66 procent av rösterna och Le Pen 33 medan 25 procent avstått från att rösta.

I medierna kallades den nyvalde ”mannen som kom från ingenstans”.

Hans proffsiga medierådgivare hade koreograferat den nyvaldes framträdande på kvällen 7 maj 2017 utifrån samma ståtliga ensamhet som förknippas med en ödets man som de Gaulle.

Macron ses ensam gå över den mörka innergården i Louvren mot en upplyst talarstol. Inget tvivel om den nye presidentens ambitioner: musiken som dånar i mörkret är EU:s nationalsång från Beethovens nionde symfoni precis som valet av Louvren för segertalet betonar presidentens starka känsla för fransk historia.

Bakom honom ligger ett politiskt öde landskap med de traditionella partierna till vänster och höger i spillror. Idag ett år senare betonar han stolt att han nått presidentämbetet i fritt val av franska folket som inte visste nånting om honom annat än att han är yngste någonsin.

I segertalet försäkrar han romantiskt att han ska tjäna ”avec amour” (med kärlek).

Mötet med Trump ett elddop

Ingen kunde ana att han genast skulle inleda sitt utlovade omfattande reformarbete. – Franska folket gillar inte reformer, det vet jag, säger han idag.

Internationellt blev mötet med president Trump elddopet på Natomöte i Bryssel två veckor senare. Inför tevekamerorna visar Macron ett 27 sekunder långt handslag.

På premiärbesök hos ryske presidenten Putin. Foto: elysee.fr.

Några få dagar senare tar han emot president Putin i Versailles. – Han är som jag medveten om sitt lands historia, säger Macron om den valda prakten. Under presskonferensen efteråt får Putin skarp kritik av Macron för att ryska hackers lagt sig i hans valkampanj.

Nu ett år efteråt avslöjar Macron att de två kommit överens om upplägget att Macron skulle framföra tuff kritik mot hackers vid presskonferensen. – Vi hade diskuterat frågan ingående med varandra dessförinnan.

Samma strategi tillämpar Macron även med Trump. Macron berättar nu att när denne den 1 juni 2017 meddelade att han lämnar Parisavtalet hade Macron haft långa telefonsamtal med Trump i saken. Förgäves. Men Trump visste också att Macron skulle kritisera honom.

Brigitte Macron. Foto: sv.wikipedia.org.

Med mottot att göra planeten stor igen inbjöd Macron amerikanska vetenskapsmän, företagare och andra ansvarsmedvetna medborgare att komma till Frankrike där de ”ska finna ett andra hemland”. Och sen bjöds Trump till Paris för att närvara vid nationaldagsfirandet 14 juli.

Macron mötte en Trump som trodde att fransmän arbetade två dagar i veckan.Däremot har han inte kunnat få Trump att ändra åsikt om EU som tillkommet för att suga ut USA.

Tillbakablickarna på Macrons första år uppmärksammar att hans återkommande visioner om ett mer dynamiskt Europa uppmuntras av Tyskland med det prestigefyllda Karl den store priset som delas ut den 10 maj.

Det är lättare att få gehör utomlands än på hemmaplan – i båda fallen men i all synnerhet på hemmaplan gäller ett aldrig sviktande mod.

Opinionssiffrorna ligger visserligen under 50 procent men likväl dubbelt så högt som under föregångarna. Den höga farten i reformerna vittnar om ett effektivt grepp men som Macron säger, effektivitet går inte hem hos franska folket.

Som en kung företrädde han allas sorg

Det som går hem är hans talekonst. Som vid begravningen av folkhjälten och sångaren Johnny Hallyday i december 2017, ett makalöst spektakel med kistan förd nedför den avstängda paradgatan Champs Elysees förbi Place de la Concorde fram till Madeleinekyrkan.

Där på kyrktrappan skulle Macron tala inför hundratusentals sörjande. Borde en president alls göra det? Och dessutom, ett litet felgrepp i ordvalet och den väldiga folkmassan skulle blixtsnabbt vändas mot honom.

Macron valde det enda rätta: att som en kung företräda allas sorg. Det briljanta talet slutade med ett allas applåderande för den döde även om vi var många som applåderade honom.

Sällsynta intervjuer

Han har under det gångna året tagit avstånd från intervjuer. Jämfört med företrädarna är de ytterst sällsynta till skillnad från framträdanden på franska landsbygden med närvarande tvkameror.

Men när han intervjuas väljer han numera helst de tuffaste utfrågarna – intervjun den 18 april i år i nära tre timmar utan moderator går till hävderna med mötet mellan Macron och två av franska mediers hårdaste journalister, Edwy Plenel från Mediapart i all synnerhet. Ingen av dem hade vana vid Macron som snart markerade tydligt övertag.

Till hävderna går också Macrons stora tal inför amerikanska kongressen på tredje dagen av statsbesöket hos Trump.

Avbröts 45 gånger

Macrons passionerade försvar för demokratin och förintande kritik av Trump – utan namns nämnande – presenterades som en kärleksförklaring till den amerikanska nationens fundament.

Macron avbröts 45 gånger av applåder. Återigen tog han upp allas ansvar för miljön ”det finns ingen planet B”.

Trump var inte med men lär ha ringt och gratulerat Macron eftersom Trump ”aldrig kan stå emot en vinnare” som någon påpekat. 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren