Samhälle

Macron står inför sanningens minut

Folket från glesbygden invaderar Paris i sina gula västar. Foto: facebook.com.

Lördagen 24 november visade all världens tv-kanaler inslag från Frankrike – enligt statistiken världens mesta turistland – som ett brinnande kaos på den mest kända gatan i Paris.

Champs Elysées – ”världens vackraste aveny” i franska medier – brann med flera meter höga eldpelare och svart tjock rök från några av sex byggda barrikader på den övre delen av den två km långa sträckan från Triumfbågen ned till place de la Concorde.

Området runt Triumfbågen kunde inte spärras av enligt polisen. Foto: Benh Lieu Song/se.wikipedia.org.

Trottoarerna var täckta av krossat glas från skyltfönster och serveringar, stolar och bord hade stulits för att bli barrikader, lyxbutiker plundrades och mer än hundra meter av den vackra gatstenen hade grävts upp för att tjäna som projektiler mot polisen medan 8 000 demonstranter i gula reflexvästar – den sort som är obligatorisk i varje bil i Frankrike- gick nedför Champs Elysées sjungande Marseljäsen med ropet ”Avgå Macron”.

Sanningens minut närmar sig för president Emmanuel Macron. Foto: sv.wikipedia.org.

Utan att Gula västarna hängde med i svängarna sköt polisen skurar av tårgasgranater som täckte demonstrationen i tjock vit rök. Ett rekordstort uppbåd journalister och enskilda med mobilkameror skildrade demonstranternas skräck.

Majoriteten – medelålders vita kvinnor och män – hade aldrig gått i en demonstration, kallar sig pacifister och säger sig endast vilja uppmärksamma Macron på hans orättvisa skattehöjningar.

Gula västarna är framför allt en helt ny företeelse i det politiska landskapet som det osynliga folket från glesbygden, som fram till måndagen 26 november i 14 dagar blivit landets mesta tv-kändisar på att agera utan organisation och språkrör.

Det har räckt med deras vrede mot Emmanuel Macron och hans reformpolitik till starkt stöd av 70 procent av befolkningen. Frusna trötta och besjälade har de blockerat vägar och raserat vägtullar över hela landet utom i Paris.

Den första stora demonstrationen lördagen 17 november samlade 283 000 deltagare samtidigt som vägblockeringarna skadade 500 och dödade två. Resten av veckan fortsatte demonstrationerna i olika delar utan drama och till växande medieintresse.

Inför samlingen i Paris var Gula västarna synliga i tv varenda dag med besked om sin misär i glesbygdens höga arbetslöshet, låga löner, indragen social service, nedläggningar av sjukhus kollektivtrafik och butiksstängningar – problemen som svenska glesbygdsbor känner så väl.

Må vara att Gula västarna tappade deltagare på lördagen i Paris – alla hade inte råd att ta sig dit ens på självkostnadspris. Men 8 000 kom i chartrade bussar. Myndigheterna upplevde att de inte hade någon att förhandla med inför förbudet att marschera nerför Champs Elysées.

Marsfältet dög inte som demonstrationsplats. Foto: sv.wikipedia.org,

Det erbjudna alternativet, den stora grusplanen Marsfältet en bit från Eiffeltornet avvisades föraktfullt av enskilda deltagare som hån: – Vi är ingen fårskock att hunsa med hur som helst.” Målet var inte paradgatan i sig utan att den leder nära Elyséepalatset.

Gula västarna ville dit för att deras vrede skulle tvinga fram president Macron likt en Marie Antoinette i Versailles vid franska revolutionen. Inte heller förstod de att deras avsaknad av organisation släppte in ”les casseurs” -förstörarna- den fruktade stadsgerillan från yttersta högern och ultravänstern som vandaliserar allt i sin väg genom att gömma sig i demonstrationerna.

Målet var president Macrons Elyséepalats. Foto: sv.wikipedia.org.

Det var ingen konst för dessa svartklädda grupper att hitta gula västar. Ultravänsterns slagord: -Rättvisa ingenstans, polisen överallt” blev signalen för attacker mot den 3 000 man starka polisen. Hela 12 timmar krävdes för att befria Champs Elysées med -förutom tårgasgranater – 103 000 liter vatten från vattenkanonerna.

Mirakulöst nog skadades endast 30 personer lätt. Tillkom 103 gripna- män mellan 25-35 år ingalunda arbetslösa utan företrädande skilda yrken. Hela söndagen städade 200 man. Notan går till skattebetalarna.

President Macron med sjunkande opinionssiffror deklarerade tidigare under veckan för en annan oroad grupp, landets borgmästare att han misslyckats förena franska folket med ledarna. Sen dess har han tigit.

Nästa framträdande blir på tisdag. Mycket står på spel under denna hans djupaste kris. Jo han twittrade sitt stöd för polisen efter demoleringen av paradgatan till fördömande av våldet. Men inte ett enda ord för Gula västarna.

Medföljande journalister i de återvändande charterbussarna missade inte de hemvändandes besvikelse. På facebook kom istället uppmaningar på söndagen att demonstrera lördag 1 december en gång till på Champs Elysées. De hårt drabbade butiksägarna har genast sagt ifrån i tv. Men på måndagen tog Gula västarna det viktiga steget när de organiserade sig i en delegation för att kunna träffa presidenten.

Många undrar hur det kunde vara möjligt för demonstrationen att alls äga rum på Champs Elysées. Sträckan var ju avspärrad. Svaret är att övre delen inte var det.

Myndigheterna hävdar att området runt Triumfbågen inte kunde spärras utifrån en allmän rörelsefrihet. Polisen i sin tur hävdar att som oorganiserade kunde polisen inte ingripa med att skilja agnarna från vetet det vill säga att skilja vandalerna från demonstranterna.

Macrons skatter drabbar inte alla lika

Nu står Macron inför sanningens minut. Syftet med de i januari aviserade höjningarna av bensin och diesel är att föra nationen in i ett klimatmedvetet förhållande till bilen. Det går inte menar Gula västarna.

Glesbygdens folk behöver bilen och klarar knappt dagens prisnivå (samma som Sverige). Macrons skatter drabbar inte alla lika. I demokratins namn måste han nu lyssna till alla lika men ändå har han hittills hårdnackat vägrat slå av på takten i reformprogrammet. Och nu kommer deIegationen från de populära Gula västarna att kräva allmän sänkning av alla skatter.

Situationen blir inte lättare av att Macrons främsta väljarstöd – pensionärerna – står närmast i tur för hans hårdhänthet med ett nytt pensionssystem under 2019 – idag har Frankrike 42 olika.

Västarnas vrede inför den djupa klyftan mellan stad och glesbygd är obekvämt för Macron men klyftan är inget okänt fenomen. Sedan flera år har socialgeografen Christophe Guilluy med berömda rapporter levererat rader av obekväma prognoser.

Märkligt nog nämns han inte alls i den svenska diskussionen i samma ämne fast Guilluy uppmärksammats internationellt i engelsk översättning. Det är tråkigt om anledningen skulle vara att Guilluys perspektiv inte överensstämmer med svensk politisk korrekthet.

Champs Elysées ska återerövras

Idag fortsätter Gula västarna demonstrera på vägarna ute i landet medan staden Paris meddelar att Champs Elysées ska återerövras som de stora folkfesternas flotta aveny. Det blir allmän dans i stora uppvärmda tält redan på eftermiddagen under mellandagarna i december på gatornas gata där fotbollshjältar firas och tusentals samlas på nyårsafton vid tolvslaget.

Nu ska Champs Elysées återgå till att vara den flotta avenyn. Foto: sv.wikpedia.org.

Dessutom överlevde julbelysningen bränder projektiler vattenkanoner och tårgas. Hela vägen från Triumfbågen till place de la Concorde glittrar nu omsorgsfullt draperade träd med tusentals miljövänliga lampor i julerött.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren