Folk, Samhälle

Macrons tal imponerade inte på Gula västarna

Emmanuel Macron. Foto: fr.wikipedia.org/Superikonoskop.

Nej Gula västarna imponerades inte av president Macrons tal. Så fort den hårt pressade presidenten hållit sitt viktigaste tal under sina 19 månader vid makten självklart på bästa tv-tid på måndagskvällen lät tv-kanalerna Gula Västar uttala sig.

– Han bara låtsas att han bryr sig, hette det.

Han förstår oss inte…

Han förstår oss inte, sa andra om ett tal så omsorgsfullt komponerat ända in i framförandet att presidenten lät spela in det i förväg. Dessförinnan hade han i fyra timmar stött och blött sina fyra omedelbara åtgärder med 37 företrädare för arbetsgivare facket och myndigheter.

Men han hade inte överlagt med Gula västarna förstås.

Däremot hade han i fredags samlat en grupp borgmästare i Elyséepalatset där han bad dem tala klarspråk. Det skedde.

– Det är många som skulle vilja se ert huvud på en stång, försäkrade en påminnande om hur det gick till under franska revolutionen.

I sitt tal försäkrade nu Macron att han regelbundet skulle överlägga med borgmästare från vitt skilda delar av Frankrike för ”verklighetskontakt”. Undra på det. Under lördagen 8 december vandaliserades Paris ännu mer än under den förfärliga 1 december. Dessutom härjades andra städer som Bordeaux, Toulouse  och Nantes av våldsextremisterna i Gula västarnas demonstrationståg.

…fruktan växer att protesterna fortsätter kommande lördag.

Med Gula västarnas missnöje med presidentens tal växer fruktan att protesterna fortsätter kommande lördag. Hur det är möjligt att tillåta upprepade demonstrationer trots närvaro av våldselement förklaras däremot aldrig. Den frågan är helt enkelt inte fransk som en upprörd brittisk journalist fick höra i en tv-debatt.

Champs Elysées efter kravallerna i lördags. Foto: fr.wikipedia.org/LNicollet.

I lördags deltog 10 000 Gula västar i demonstrationerna i Paris, mot 8 000 poliser och 14 rörliga pansarfordon vilka i sin tur inte kunde hejda förödelse och plundring när extremistgrupperna i tåget tog över.

Till akuten på det stora sjukhuset Bichat fördes 320 sårade. Polisen använder nämligen också flashballs förutom tårgasgranater och vattenkanoner.

President Macron är väl medveten om det stora stödet för Gula västarna. Deras protester mot sina eländiga ekonomiska och sociala villkor fjärran från storstäderna väcker sympati i alla opinionsundersökningar.

I amerikansk press uttalar modeskaparen Karl Lagerfeld hos Chanel sitt stöd Samtidigt som han i likhet med alla sympatisörer precis som Macron kraftigt fördömer våldet.

Demonstration i Belfort 1 december. Foto: Thomas Bresson/fr.wikipedia.org.

Ändå vet alla att utan våldsinslagen skulle deras demonstrationer inte ha fått en styrka stor nog att ge presidenten absolut bottenläge i opinionen. Under förödelsens lördag tågade nämligen i god ordning en dubbelt så stor demonstration i Paris för klimatet. Ingen tv-kanal ägnade dem mer än några sekunder.

…situationen bottnar i 40 års handfallen politik…

Presidenten vägrade i sitt tal att ta på sig skulden för Gula västarnas eländiga villkor. Han framhöll att situationen bottnar i 40 års handfallen politik och proklamerade ett ståtligt ”socialt och ekonomiskt undantagstillstånd” än sen om just det undantagstillståndet proklamerades redan 2016 av företrädaren president Hollande.

Inför talet var Macrons konkreta omedelbara åtgärder för att stävja protesterna hemliga som menyn på Nobelmiddagen. När de äntligen avslöjades flammade vreden upp igen hos Gula västarna som retade sig på att de mest förmögna sitter i orubbat bo. Förmögenhetsskatten ska inte återinföras.

Minimilönen höjs med 100 euro i månaden. Den planerade höjda skatten för pensionärer med inkomster på 2 000 euro i månaden tas bort.

Förslagen var annars konkreta nog och diskuterades med välvilja i debattprogrammen med förståelse för Macrons program att arbete ska löna sig. Det blir alltså ingen skatt på övertidsarbete. Minimilönen höjs med 100 euro i månaden. Den planerade höjda skatten för pensionärer med inkomster på 2 000 euro i månaden tas bort.

I framtidsplanen ingår fortsatta sänkta skatter och större kontroll på de statliga utgifterna. Men i det Frankrike som har Europas mest utvecklade välfärdssystem sprids oron att välfärden – vård skola omsorg – ska betala skattesänkningarna på arbete.

Förändringarna inom skolan har just nu utlöst våldsamma protester bland landets gymnasister. Sjukhusen klagar över nedskärningar.

Presidenten har ögonen rätt in i tv-kameran när han försäkrar medborgarna att han förstår vreden som sveper över landet.

Han medger att han kanske gått för snabbt fram med det reformprogram som han röstades fram på. Han säger att han kanske inte alltid uttryckt sig lämpligt i sina möten med vanligt folk.

Publiken tänker förstås genast på den gången han sa till en arbetslös snickare som på gatan frågade var han skulle hitta jobb och att det bara var att visa litet ambition, ”gå över gatan och fråga ”. Det uppfattades som ett hån av en utsatt.

Macron medgav att han kanske borde slå av på takten men inte att ändra på inriktningen på det reformprogram som han kom till makten på.

– Mitt enda uppdrag gäller er, försäkrade han publiken. Redan på tisdagen lägger han fram sina föreslagna åtgärder – prislappen 10 miljarder euro – för Nationalförsamlingen där hans parti har majoritet.

Dessutom applåderas talet av större delen av fransk press. Det är längesen Macron applåderades. Hans strategi den senaste tiden har fått hård kritik. Presidenten har gjort sig osynlig och istället skickat fram premiärministern och den för säkerheten ansvarige inrikesministern.

49 procent anser honom trovärdig medan 54 procent vill att Gula västarna nu ska upphöra med sina aktioner.

Macron borde ha hållit talet för längesen istället för att gömma sig heter det. Andra kallar honom pokerspelare med dåliga kort.

Och nu visar den första opinionsundersökningen (för tv-kanalen LCI) att han vänt underläget till framgång : 49 procent anser honom trovärdig medan 54 procent vill att Gula västarna nu ska upphöra med sina aktioner.

Återstår att se om Gula västarna förstår beskedet: dags för dialog.

President Macron håller sitt tal. Foto: france24.

 

  1. Inger Dahlin

    Tack Kerstin , vi var i Paris förra helgen. och blev rejält uppskakade. Vi håller tummarna för Macron. God Jul och ett fridfullt 2019 önskas av Inger.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren