Livsstil, Tittat

Makalöst kostymdrama

Olivia Colman är strålande som den stackars drottningen Oueen Anne under tidigt 1700-tal i England.

The Favourite

Det är lätt att få favoriter i det historiska dramat The Favourite. Detta är ett lysande drama med tre kvinnor i i fantastiska roller. Olivia Colman är en personlig favorit, men Emma Stone och Rachel Weisz kommer inte långt efter. Miljön är makalöst överdådig och för den som gillar dramer i historiska miljöer är denna film en ren njutning.

Olivia Colman är den stackars drottningen Queen Anne i början av 1700-talet. Hon är den första regenten i Storbritannien – och det är i krig med Frankrike, som vanligt höll jag på att skriva.

Drottningen och landet styrs av Lady Sarah Churchill, som också är Queen Annes älskarinna. Drottningen har genomlidit 17 eller 18 graviditeter (historikerna är osäkra), men inget barn har överlevt.

Som tröst har hon massor med ulliga kaniner som alla har namn. Hon lider av en blodsjukdom och har också en förfärlig gikt i ena benet vilket tidvis gör henne skör och handikappad. Hon lider av våldsamma humörsvängningar, vilket kanske inte är så konstigt.

Abigail (Emma Stone) kommer till slottet för att tjänstgöra som kammarjungfru. Hon är kusin med Lady Sarah men hennes släkt har förlorat sin förmögenhet. Abigail är inte tappad bakom en vagn och ser snart sin chans till att klättra inom hovet och att skaffa sig makt. Något Lady Sarah inte tänker släppa ifrån sig frivilligt.

The Favourite är både rolig, skrämmande och rörande. Ett måste för den som äskar kostymdramer. Och ett rent nöje med en film där kvinnorollerna är helt framträdande och där männen för en gång skull agerar bifigurer.

Regi: Yorgos Lanthimos.

I rollerna: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult och Joe Alwyn med flera

Premiär fredag den 25 januari.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren