Ätit & druckit

En kaka för mandelälskare

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Den här mandelmirakelkakan, som ser ut som en vanlig toscatårta, tillägnar jag min gode vän som är tandläkarspecialist, men också mandelälskare.

175 grader i cirka 20-25 minuter.

Botten består av pajdeg och mandelkräm.

Pajdegen:

3 dl vetemjöl

0,5-1 tsk bakpulver

100 gr smör

1/2 dl – knappt – socker

Mininypa salt, framför allt om smöret är osaltat.

Blanda allt och gör en vanlig pajdeg. Tryck ut den i en form med en kant på cirka 1,5-2 cm beroende på formstorlek. Min form här är 26 cm diameter.

150 gr sötmandel skållan skalas och rivs, mals eller finkörs i matberedare.

75 gr smör (rumsvarmt) rörs med

1,5 dl socker

Tillsätt tre ägg – jag körde med elvispen.

Rör ner mandelrivet i smeten, häll ner i pajskalet och grädda.

Toscatäcke:

Smält 100 gr smör i kastrull tillsammans med

100 gr mandelspån och

1/2 dl socker, drygt.

Rör 2 msk vetemjöl tillsammans med

2 msk mjölk (ev. grädde) samt några korn salt.

Sjud och rör om till lite tjockare smet.

Bre över den gräddade kakan, som nu är varm, men det går lika bra med kall.

Grädda i 200° cirka 15 min. beroende på hur ”knäckbrun” man vill ha den.

Denna kaka är mycket dryg, och går bra att frysa, då den är helt sval. Men bäst dagsfärsk, som med alla bakverk.

Man kan med fördel servera hallon, färska eller rårörda,  vispad grädde, för att göra den lite mera ”dessertaktig”.

Den räcker gladeligen till tio personer, oavsett.

Vid pennan i köket,

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren