Krönika

Många bud om bästa pensionärsbetet

Ill: val.se.

Snart kan sommaren 2018 läggas till handlingen. Och skönt är det tycker nog många av oss. Hösten är extra efterlängtad i år av den som föredrar kyla och mörka myskvällar framför heta dagar och svettvarma sängkläder.

Några som säkert längtar de också är politikerna som nu bara har fyra veckor på sig att visa vad de går för och sälja in sitt budskap.

Inte minst till oss 60-plussare som numera räknas som en av valmanskårens mäktigaste grupper.

I tidningarna har rubrikerna låtit på ungefär samma sätt sedan ett år tillbaka. Här ett axplock som vi googlat fram med hjälp av sökorden ”riksdagsval 2018 pensionär”

– Var fjärde väljare är en pensionär | Aftonbladet (sept 17).

– Siffror avslöjar: Därför avgör seniorerna riksdagsvalet 2018 – Expressen (nov 17).

– Pensionärerna kan avgöra valet 2018 – Barometern (jan 18).

– Därför kan landets äldre komma att avgöra riksdagsvalet – News55 (jan 18).

– Pensionärerna kan avgöra valet – Göteborgs-Posten (mars 18).

Det har inte oväntat flörtats med den här gruppen från alla möjliga håll. Det ena partiet har bjudit över det andra, som bjudit över det tredje. Ingen ände på vad man vill tro att bästa åldringsbetet är.

Det har lovats slopande av pensionärsskattenbättre villkor för garantipensionärer och andra lågpensionsgrupper, det har lagts förslag om höjd och flexiblare pensionsålderbättre pensionsvillkor för kvinnor, satsning på äldreomsorgen och mycket annat. Att få överblick och kunna jämföra vem som står för vad är ingen enkel match, förutsättningarna har ändrats under resans dvs valårets gång.

Inget parti har oss veterligen stuckit ut som pensionärernas riktigt sanna vän.

Inga löften har synts till om att göra om pensionssystemet från grunden – något som flera kritiker bland annat pensionärsorganisationerna föreslår. Inte heller några radikala förslag om Pensionsgruppen, som i sin slutna värld avgör pensionernas väl och ve. Det många kritiker vill är att den ska lösas upp och ersättas med ett system som öppnar för insyn och debatt enligt normala demokratiska principer.

Summa summarum – vi 60-plussare har ungefär samma sits som alla andra den 9 september. Den dag det finns ett parti som seriöst och ambitiöst för pensionärers frågor framåt finns ett betydligt lättare val att göra. Innan dess lär det mesta förbli som förut.

Tipsa om vårt nyhetsbrev

Med de här raderna är vi tillbaka i spåret efter ett långt skönt sommarlov. Från och med nu publicerar vi som vanligt varje fredag morgon ett nyhetsbrev via eposten till alla som vill. Och ni är ganska så många och trogna, vilket glädjer ett redaktörshjärta.

Sprid gärna budskapet om våra brev vidare till vänner och andra som kan tänkas vara intresserade. Det är lätt att anmäla sig genom att trycka på knappen här intill.

På Nyfikengrå bjuder vi på mängder med läsning, som fyllts på flitigt under sommaren.

Där finns till exempel Monika Olin Wikmans krönika om att det är hög tid för äldreomsorgens egen framgångssaga, där finns somriga matrecept av Jurek Holzer, där finns aktuella artiklar om demens- och sömnforskning.

Och – inte minst – en rad intervjuer med riksdagspartiernas företrädare (utom Sverigedemokraterna som valt att inte delta) om pensioner och pensionssystemet.

En av partiledarna, Ebba Busch Thor, har dessutom gjort det framför Gunnar Magnussons kamera i en intervju med Sigfrid Leijonhufvud.

God läsning och tittning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till
Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren