Folk, Upplevt

Många vill hjälpa när Malmötåget rullar in

Hjälp för att söka asyl. Foto: Inge Joespson

Volontärer möter upp. Foto: Inge Josephson

En gång i timmen, ”XX.39”, rullar Malmötåget in till Stockholm Central på perrong 19b med ett varierande antal flyktingar ombord. Och många är beredda att ge en hjälpande hand när tågen anländer. Redan på perrongen möter ett dussintal polisen upp. Polisens egna volontärer finns också på plats för att hjälpa.

Foto: Inge Josephson.

Foto: Inge Josephson.

Stockholms socialjour finns där för att snabbt kunna ta hand om de ensamkommande flyktingbarnen. Dessa barn är kommunens särskilda ansvar och skjutsas till nyöppnade särskilda boenden runt om i Stockholm.

Längre in i ankomsthallen finns personal från Migrationsverket som direkt hjälper dem som vill söka asyl i Sverige och skickar dem vidare till sina asylboenden och registreringsställen bland annat i Märsta.

Lättakuten beredd. Foto: Inge Josephson.

”Lättakuten” beredd. Foto: Inge Josephson.

Strax bredvid finns Röda korsets volontärer som hjälper till med omvårdnad, mat och dryck. Röda korset har dessutom medicinsk personal på plats vid man skulle kunna kalla en ”lättakut” – ett bord med läkemedel, omplåstringsprylar med mera.

Kyrkan på plats

Representanter för Frälsningsarmén och Stadsmissionen syns också i vimlet liksom ett antal präster, sannolikt från Svenska kyrkan. Svenska kyrkans finns på Stockholms central eftermiddagar och kvällar. Många församlingar i Stockholm ordnar insamlingar av kläder och annat, man har också volontärer.

Dagarna då Nyfiken grå är på Centralen finns Svenska Advokatsamfundet på plats och ger gratis juridisk rådgivning åt asylsökande. Det är frivilligt oavlönat arbete.

Utanför Centralen hittar vi Refugees welcome. Här i två, tre tält är det enbart volontärer som erbjuder hjälp främst till dem som inte söker asyl utan vill vidare. Här finns också mat, dryck, tolkar, jurister och frivilliga transportörer som i egna bilar kör flyktingarna till olika transitboenden runt om i stan.

Det nu stängda Nobelberget i Sickla i östra Stockholm har ersatts av ett korttidsboende för särskilt barnfamiljer på Kämpetorpsskolan i Älvsjö. Det drivs nu av Stockholms kommun i samarbete med Stadsmissionen och andra hjälporganisationer. Man kan ta emot 300 flyktingar.

Massivt mottagande

Summa summarum finns på Stockholms central en vanlig dag säkert 100 personer från minst åtta aktörer, varav tre är myndigheter, som på olika sätt hjälper till med flyktingmottagningen.

Vid varje tågankomst finns en hel mottagningskommitté på plats i gångarna under perrongerna. Det är imponerande att se. Inte minst alla som samarbetar för att hjälpa människor i nöd.

Behovet ökar

Behovet av insatser kommer inte att minska, det kan vi höra och läsa om dagligen. Alla kan göra något. Skänka pengar (SVT drog in 40 miljoner på en enda kväll) eller andra gåvor till någon av de etablerade hjälporganisationerna, till UNHCR, FN:s flyktingkommissariat, Rädda barnen med flera.

foto: Inge Josephson.

Foto: Inge Josephson.

Man kan också anmäla sig som volontär till:

Röda korset (kort utbildning ges) redcross.se
Polisen (viss utbildning ges) polisen.se
Stadsmissionen stadsmissionen.se
Svenska Kyrkan svenskakyrkan.se
Refugees welcome (i huvudsak på Facebook)

En annan variant är att ställa upp som ”medpratare”, språkstödjare eller läxhjälpare några timmar i veckan till invandarungdomar eller vuxna på väg in i vårt samhälle. Det organiseras som volontärarbetet av Internationella bekantskaper.se

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren