Ätit & druckit

Mango är den nya ananasen

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

När vi köper mango är den oftast inte riktigt mogen och man låter den gärna ligga och mogna någon dag eller två innan man äter den. Mangon är rik på flera grupper av antioxidanter, betakaroten, C-vitamin och kalium. Mangosäsongen varierar i olika odlingsländer under året. Just nu lär den brasilianska mangon vara bäst. I det här receptet har jag använt just omogen mango som jag fräser i smör tills den blir mjuk och saftig och kan serveras som tillbehör till kyckling, fisk eller fläskkotlett istället för 70-talsklassikern ananas.

Klicka här om du vill se hur man skalar och skär upp en mango.

Olivfylld kyckling med smörfräst mango
en hel kyckling (välj gärna den minsta du kan hitta i affärerna)
10 oliver (marinerade)
1 – 2 vitlöksklyft0r (kan uteslutas)
0,5 citron
1 torkad chili
salt
2 – 3 nypor rosmarin
olivolja
2 stora mango (inte riktigt mogna)
paprikapulver
smör
Sätt ugnen på 175°. Kärna ur oliverna, skala vitlöken. Mortla ihop oliver, vitlök, salt, chili och rosmarin till en smet. Fyll kycklingens mage med smeten och bind ihop den.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form, gnid in den med citronsaft och olja. Ställ in i ugnen i 45 min (ös och vänd kycklingen efter halva tiden).
Skala mangon, skär den i ganska stora bitar. Dofta över paprikan och fräs i smör i en het stekpanna i ca 5 min.
Servera couscous och valfri sallad till.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren