Kultur

Mannen som uppfann hissen till Gud

Anna Sundström Lindmark har skrivit en personlig berättelse om sin farfar företagsgrundaren och innovatören Alvar Lindmark.

I skuggan av ett geni heter en nyutkommen bok om en annorlunda framgångssaga som beskriver en uppfinnares och företagsgrundares uppgång och fall. Den handlar om Alvar Lindmark, ”den djupt religiöse bondsonen från Burträsk utanför Skellefteå som uppfann hissen som skulle nå till Gud” som det står i bokens baksidestext.

Författare till boken är uppfinnarens barnbarn Anna Sundström Lindmark som ville finna svaret på det mysterium hon tyckte sig ha upplevt i släkten. Man talade inte gärna om farfar Alvar. Det fanns en tystnad och en sorg i samtalen. Trots hans framgångar och genialitet.

– Att tala om farfar var att tassa på bräcklig is – det kunde så lätt bli fel. Jag var nyfiken på varför det blivit så, berättar Anna Sundström Lindmark.

Alvar Lindmarks sista projekt presenterades i Norran 1972: en eldriven säkerhetsbil som skulle gå 300 mil på en laddning.

Alvar Lindmarks sista projekt presenterades i Norran 1972: en eldriven säkerhetsbil som skulle gå 300 mil på en laddning.

En eldriven säkerhetsbil sista projektet

Alvar Lindmarks mest kända och betydelsefulla konstruktion var den så kallade Alimakhissen, som innebar säkrare och effektivare transporter vid husbyggen och i gruvor, en hisskonstruktion som blev en internationell försäljningssuccé och till och med användes för att föra atsronauterna 150 meter upp till raketernas noskon på Cape Kennedy.

Lindmarks sista projekt, som dock aldrig realiserades, var en eldriven ”säkerhetsbil” som skulle gå 300 mil på en laddning, dvs betydligt längre än nu dagsaktuella elbilsprojekt som till exempel Tesla i USA.

Lindmark antog att hans bil skulle konkurrera ut alla andra bilmärken inom 30 år, enligt presentationen i Norran 1972. Han skissade dessutom på en bilfabrik utanför Skellefteå med 2 000 – 3 000 anställda.

Redan 1948 startade Alvar Lindmark sitt företag Alimak som han senare blev tvungen att lämna i mitten av 1960-talet efter schism med bankerna. Han blev portförbjuden på sitt eget företag, något som tog honom hårt.

Skellefteås excentriske miljonär

Det talades om att Alvar Lindmark periodvis visade livsleda omväxlande med stor livslust. Han var Skellefteås excentriske miljonär som älskade amerikanska bilar och stora kyrkorglar.

Han var djupt religiös sedan barndomen. Det finns uppgifter om att han som getpojke i barndomen predikade för korna. Det sades att han trodde han skulle bli en ny Luther.

När han förbjöds besöka sitt företag packade han ihop den kyrkorgel han byggt hemma och flyttade till en funkisvilla på Stora Essingen i Stockholm. Där fick man använda sprängteknik för att få in orgeln i huset – och där satt han sedan och spelade i ett års tid innan han åkte tillbaka till Skellefteå.

Alvar Lindmark dog 1975, ett halvår innan barnbarnet Anna Sundström Lindmark föddes.

Som barn hörde hon rykten om att farfar var känd, förekom i tv, kallades geni och var miljonär. Det var saker man imponerades av. I kontrasten fanns tystnaden i familjen och rykten om att farfar blivit ”galen ”.

Hon började så småningom arbeta med boken för att lära känna honom. Snart förstod hon att det fanns mer komplicerade motiv bakom sitt behov att finna svar.

Alvar hade förlorat sitt företag under en djup depression och Annas egen far tog sitt liv när hon var nitton år. Hon anade ett samband. Hon lärde inte bara känna sin farfar, utan även sin egen far och sig själv.

– Det fanns många familjetragedier och mycket sorg att göra upp med vid sidan om sökandet efter fakta, säger Anna Sundström Lindmark.

En personlig berättelse

Hon använde sina kunskaper som journalist i arbetet med boken.

– Det har alltid varit fakta som intresserat mig. Men jag gör inte anspråk på hela sanningen, bara min egen, säger Anna Sundström Lindmark.

– Det är nog ingen vanlig biografi utan en mycket personlig berättelse, konstaterar hon.

Det tog sex och ett halvt år att få boken färdig. Nu är boken klar. Den släpptes för några veckor sedan.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren