Plåtat, Tittat

Marie Curie är tillbaka i Stockholm

Foto: Ola Berglund

Marie Sklodowska Curie är tillbaka i Stockholm. Hon har varit här tidigare. 1903 för att hämta Nopelpriset i fysik och 1911 i kemi. Nu finns hennes liv att beskåda i en utställning på Nobelmuseet i Stockholm.

Foto: Ola Berglund

Hon föds i Warszawa 1867. Efter studier på en hemlig akademi i sin hemstad flyttar hon till Paris 1891 där hon studerar vidare. Tre år senare träffar hon fysikern Pierre Curie, som hon gifter sig med 1895. Efter envetet forskande upptäcker hon de två nya grundämnena polonium och radium och får 1903 det erkännande hon är värd. Hon får som första kvinna motta Nobelpriset i Stockholm. Hennes man Pierre avlider i en trafikolycka 1906.

Inte förrän 1908 utnämns hon till professor men nekas några år senare att bli medlem i Franska vetenskapsakademin. 1911 är det dags för det andra Nobelpriset, denna gång i kemi. Samtidigt utsätts hon för våldsam smutskastning i Frankrike på grund av ett förhållande med fysikern Paul Langevin, som är gift familjefar. Detta föranleder Svante Arrhenius i Nobelkommittén att tillskriva henne att det är olämpligt att hon infinner sig i Stockholm, med hänvisning till akademins och vetenskapens heder. Något som Maria ignorerar. Hon anländer till Stockholm i december 1911 tillsammans med sin dotter och syster. Då är all kritik bortglömd och hon hyllas livligt.

Maria Sklodowska Curie avlider 1934 av blodbrist sannolikt på grund av hennes forskningar.

Med tanke på Marie Curies enastående levnadsöde känns utställningen helt enkel lite tunn, skriver SvD i sin recension. Så tycker även jag.

Utställningen Marie Skłodowska/Madame Curie pågår t o m 29 april 2012.

Foto: Ola Berglund www.photoola.se

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren