Folk, Kultur

Mässans alla möten

Fotografen John Minihan. Foto: Jan Zettergren.

Möten jag kommer ihåg från bokmässan i Göteborg är för mig alla de seminarier som jag spontant kan slå mig ner och njuta av.

Få författarnamn är lika välkända över hela världen som Samuel Beckett och Oscar Wilde. Vad är det som gör att deras nyskapande och djärva böcker fortfarande har sådan dragningskraft och deras privatliv alltjämt väcker så stort intresse?

Sinéad Mac Aodha, som driver Literature Ireland modererade två spännande berättare.

Fotografen John Minihan gav sin bild av en detaljfixerad Beckett som han möter i London. Deras första möte, hans uppdrag ta en bild av en nobelpristagare, den fulla askkoppen, Beckett som efter en timmar av diskussion slutligen säger – Vill du ta ett fotografi?

En annan ikon, Oscar Wilde – hans barnbarn Merlin Holland talar lågmält och personligt om sin farfar, den store författaren vars liv kantades av framgångar och tragedier.

Dick Harrison. Foto: Jan Zettergren.

Dick Harrison har med sin biografi om Tage Erlander försökt skapa ett samlat sätt att förstå hans liv och gärning.

Med Erlanders 23 år vid makten som statsminister, hans dagböcker, hans egna memoarer och samtidsskildringar tar Harrison med oss på en resa in i Tage Erlanders hjärna, hans känslor, rädslor och antipatier.

Jag har ingen vilja till makt : biografi över Tage Erlander är rikt illustrerad på 875 sidor och beskriver en väldigt sammansatt person. Obrottsligt lojal som samhällsbyggare brinner Tage Erlander även för litteratur, scenkonst och naturkunskap.

Per Wästberg. Foto: Jan Zettergren.

Per Wästberg har med Semaforen och lodlinan tagit det sista steget i sin memoarserie, de händelserika åren 1995-2005.

Han har levt privilegierat säger han själv. Livet har pendlat mellan polerna Stockholm och Sydafrika.

Memoaren kan läsas som kulturhistoria och världshistoria, men lika gärna som en privatare historia om honom själv och hans kärlek till livet.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren