Matjessill och jordgubbar är självklara och omistliga delar av midsommarmenyn för många av oss. Servera matjessillen ljummen i år – en klassisk rätt som förtjänar en hedersplats vid midsommaraftonens lunch. Ljummenheten kommer sig av det heta, lätt brynta smör som hälls över sill och ägg just före servering.

Färskpotatis ska det förstås vara till och serveras sillen som ensamrätt kompletterar man gärna med en fräsch sallad, knäckebröd och lagad ost.

Får man matjessill och färskpotatis över från midsommarafton passar det bra att använda dem i en nubbesallad dagen efter tillsammans med ägg, lök och gräddfil. Servera som lunch eller som aptitretare på delade kavringskivor.

Ingen midsommarmeny är väl komplett utan jordgubbar. I år har vi fått njuta av färska svenska gubbar ett bra tag redan men i min underbara jordgubbskolatårta, som inte bara är supergod utan även glutenfri, får de en extra dimension när de kombineras med mandelbotten, kolakräm och vispgrädde.

Mandelbottnen och kolakrämen kan gärna göras en dag i förväg, sedan är det bara att toppa med vispad grädde och skivade jordgubbar strax före servering.

Ljummen matjessill

4 portioner

2 burkar matjessill à ca 200 g

2–3 hårdkokta ägg

1 knippa gräslök

75 g smör

1. Lägg ut matjessillen i ett lager på ett serveringsfat.

2. Hacka de hårdkokta äggen. Om man vill göra ett dekorativt mönster kan man hacka gula och vita var för sig. Finskär gräslöken. Strö ut ägghack och gräslök över sillen.

3. Lägg smöret i en kastrull och värm tills det börjar brynas. Häll smöret hett över sill och ägg och servera bums med nykokt färskpotatis.

Nubbesallad

4 portioner

2 burkar matjessill à 200 g

8–10 kokta kalla färskpotatisar

4 hårdkokta ägg

1/2 rödlök

1/2 purjolök

1/2 dl finskuren gräslök

2 dl gräddfil

4 msk majonnäs

3–4 msk kaviar, typ Kalles

Vitpeppar

Gräslök till dekoration

1. Skär sillen i småbitar och potatisen i tärningar. Klyfta äggen och skär dem i bitar. Hacka rödlöken. Snitta och skölj purjolöken och skär den tunt. Lägg alltsammans i en skål tillsammans med gräslöken.

2. Blanda gräddfil med majonnäs och kaviar. Smaka av. Sillen tillför sälta, så det är inte säkert att det behövs extra salt. Men några varv på vitpepparkvarnen behövs.

3. Häll gräddfilssåsen i skålen och vänd försiktigt ihop alla ingredienserna. Dekorera med gräslök och servera direkt eller lägg upp på bröd och servera som små snittar.

Jordgubbskolatårta. Foto: Jurek Holzer

Jordgubbskolatårta

8–10 bitar

300 g mandelmassa

2 äggvitor

Kolakräm

3 dl vispgrädde

1 1/4 dl strösocker

4 msk ljus sirap

1/2 msk smör

Garnering

2–3 dl vispgrädde

Jordgubbar efter tillgång

Mörk choklad

1. Rita på ett bakplåtspapper ut en rundel ca 25 cm i diameter. Smörj rundeln och lägg papperet på en plåt. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med äggvitorna. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills ytan fått lite färg.

3. Gör under tiden kolakrämen. Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull. Koka upp under omrörning och koka tills krämen har tjocknat, 15–20 minuter beroende på hur vid kastrullen är och hur intensivt det kokar. Rör då ner smöret och låt sedan krämen svalna lite. Låt den inte bli alltför kall, då är den svår att breda ut.

4. Bred ut krämen på tårtbottnen, som helst inte heller ska ha hunnit bli helt kall. Så här långt går det bra att förbereda tårtan i god tid.

5. Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Skiva jordgubbarna och lägg dem ovanpå. Hyvla över lite mörk choklad.