Folk, Sagt, Tyckt

Maud Olofsson: -Nej jag saknar inte politiken

Maud Olofsson. Foto: Peter Knutson

Maud Olofsson. Foto: Peter Knutson

Hej Maud Olofsson före detta centerledare, näringsminister och vice statsminister, vad gör du nuförtiden?

– Jag är företagare. Driver ett aktiebolag tillsammans med min man Rolf där vi jobbar med lite olika frågor. Jag jobbar bland annat i fem olika bolagsstyrelser varav jag är ordförande i en, nämligen Visita som är besöksnäringens branschorganisation.

Jag är ute och föreläser, har skrivit en bok  Jag är den jag är, jag jobbar tillsammans med Hillary Clinton kring kvinnors entreprenörsskap och ledarskap i ICWBL (International council for Women business leadership).

Hillary Clinton. Foto: en.wikipedia.org.

Hillary Clinton. Foto: en.wikipedia.org.

Jag har som ett resultat av detta startat ett ledarskapsprogram för kvinnor som heter ”Women leaders up” för kvinnor från olika sektorer i samhället (entreprenörer, myndigheter, politiker, storföretag, NGO:S) där vi lär ut så kallad ”Tri sector leadarship” som handlar om att man ska förstå världen utanför sin egen för att bli en bättre ledare. Jag jobbar också med en forskningsinstitut i Sydafrika som heter Stias.

Vid sidan om detta så är jag mormor till två härliga tjejer som jag försöker träffa så mycket som möjligt.

Vad är din uppgift i avtalsrörelsen  och hur går det?

– Som ordförande för Visita så förhandlar vi för svensk besöksnäring om kollektivavtal för besöksnäringen. Jag hoppas att vi gemensamt med facket hittar en bra lösning som gör att vår bransch kan fortsätta att utvecklas. Det är tufft med lönsamheten idag och vi har också fått stora kostnadsökningar genom de skattehöjningar som regeringen genomfört.

Saknar du politiken?

– Nej jag har så mycket annat roligt som jag ägnar mig åt. Jag är glad över att ha fått förtroendet att jobba så länge som jag gjorde med politik på den nivåer som jag gjorde och också under en väldigt spännande tid. Men var sak har sin tid och nu gör jag annat.

Alliansen var ju din idé, nu har man förlorat regeringsmakten och de borgerliga partierna går fram med egna program, är idén Alliansen på väg att dö? 

– Nej det tror jag inte. Men som allt annat så behöver man jobba med sin egen utveckling. Jag håller med analysen som gjorts att man avstannade i sitt eget utvecklingsarbete och då blev man försvagad och förlorade valet. Dessutom blev man för försiktig i försvaret av alla de goda reformer som man genomförde exempelvis förbättringar för företagen, jobbskatteavdraget, RUT med mera.

Alla partier måste svara på de utmaningar som finns just här och nu med kloka förslag annars upplevs man inte relevant. Klarar man det så tror jag man kan få förnyat förtroende 2018.

Hur tycker du Sverige styrs just nu?

– Jag är bekymrad framförallt över bristande erfarenhet i ledarskapet och brister i förberedelse. Jag har sagt det före valet och säger det nu att ska man leda landet så måste man ha lång erfarenhet från politiken så att men vet vad man ska göra och hur. När man sitter i regeringen så är det på riktigt.

Hur skulle du vilja ändra på regeringspolitiken?

– Framförallt tycker jag att regeringens kraftiga försämringar för företagen är kontraproduktiv. Besöksnäringen som är en sådan jobbskapare har till exempel fått stora skattehöjningar som gör det svårt att anställa framöver och detta i en tid när vi behöver fler jobb, inte minst för många flyktingar som har låg utbildningsnivå.

Samma sak gäller den reform som jag jobbade hårt för nämligen RUT där olika försämringar riskerar att minska intresset att driva företag inom området. Jag är också ledsen över att man lägger ner allt arbete kring kvinnors företagande som vi byggde upp under min tid. Jag förstår inte att man inte har råd eller vill satsa på kvinnors företagande.

Vad är den viktigaste politiska frågan för Sverige just nu?

– Jobb och integration. Vi måste klara av att skapa många nya och olika jobb så att alla våra flyktingar kan få vara med och bidra till vår välfärd. Här behövs både enkla jobb där människor med låg utbildningsnivå kan komma in i arbetslivet men vi måste också bli duktigare på att ta vara på de som har utbildning och se till så att de blir anställningsbara.

Sist men inte minst hjälpa alla som kan och vill bli företagare att kunna bli det. Jag tror vi behöver tänka rejält nytt för att lyckas och inte fastna i alla gamla regelverk som finns överallt. Sköter vi denna utmaning rätt tror jag att vi kommer att se tillbaka på denna period som något positivt. Missköter vi oss och människor hamnar i bidragsberoende så vet jag inte hur det slutar.

Flyktingfrågan är ett problem i hela Europa, finns det risk att EU spricker?

– Ja det finns en risk för det. Ledarskapet är ju extremt svagt på många håll. När det är svåra tider behöver vi trygga ledare som kan tala om vart vi är på väg och vad vi behöver göra för att klara utmaningarna. Det är få sådana europeiska ledare idag och det ger utrymme för populister som alltid har enkla svar på allt men som aldrig tar något ansvar för de svårigheter som faktiskt finns.

Jag är kanske mest besviken på Storbritannien som riskerar hela EU tanken därför att man inte klarar diskussionen hemmavid om behovet av EU-samarbete. Sedan blir jag ledsen över många östeuropeiska länder som jag försvarade inför utvidgningen när man försökte förhindra rörligheten för dom. Nu har de glömt sin egen svåra historia och inser inte att nu är det andra som behöver hjälp och då måste vi hjälpas åt. När det är svårt behövs mer samarbete, inte mindre.

Du har fått mycket kritik för att du som näringsminister godkände  Vattenfalls köp av  det holländska energibolaget Nuon som på sikt innebar en förlust 53 miljarder kronor, ångrar du det idag? 

– Låt oss bara komma ihåg att det var Vattenfalls eniga styrelse som tog beslutet efter mycket noggranna analyser om dåtidens energimarknad. Som ägare lät vi också göra liknande fristående analyser som kom fram till samma sak som styrelsen. Vid den tidpunkten och med den information som fanns då så hade vi som ägare ingen anledning att gå emot styrelsen.

Sedan det beslutet togs har mycket dramatiskt förändrats. Se kolkraftens och kärnkraftens utveckling. Även på dessa kraftslag sker stora nedskrivningar i värde både i Vattenfall och andra bolag. Förvärv som för Vattenfalls del skedde under en socialdemokratisk regeringsperiod där de hade stöd av MP och V.

Nu växer det förnyelsebara  och kostnaderna sjunker, elpriserna är rekordlåga och vi går från storskaligt till en mer decentraliserad energiproduktion. Energieffektiviteten ökar också. Allt detta är bra och är i många och mycket ett resultat av de energibeslut som jag förhandlade fram både på EU nivå och här hemma i Sverige. Detta sker också globalt vilket förändrar energi och elmarknaden.

Man ska också komma ihåg att alla beslut tas med den information man har just vid den tidpunkten. Att vara efterklok är det enklaste som finns.

Hur tycker du din efterträdare Annie Lööf sköter sig?

– Hon är väldigt duktig tycker jag. Smart, duktig debattör, klok politiker med bra värderingar och bra för Alliansen.

Annie Lööf. Foto: centerpartiet.se.

Annie Lööf. Foto: centerpartiet.se.

Vad är ditt främsta råd till henne?

– Mitt råd till alla politiker är att det är viktigt att man bottnar i det man gör och argumenterar för. Då blir man stark och trovärdig. Man får heller inte vara för rädd för att utmana gamla system.

Det är mycket som är bra i Sverige men vi håller på att ha gamla tröga strukturer på många håll där regelverket blivit viktigare än resultatet. Våra regelverk hindrar människor i många fall. Vi ser det när det gäller integrationen, företagandet, arbetsmarknadspolitiken till exempel. Det kostar för mycket och är inte tillräckligt effektivt idag. Jag anser att all offentlig verksamhet måste ha som utgångspunkt att hjälpa medborgarna. Vi måste mer bli möjliggörare för människor.

Tror du de borgerliga partierna tar tillbaka regeringsmakten vid nästa val?  

– Jag tror att om man ska få medborgarnas förtroende så måste man visa att man tar  människors upplevda problem på allvar och är beredd att tänka nytt för att lösa problemen.

Från min utgångspunkt i besöksnäringen och andra företag så önskar jag mig en regering som åter har fokus på hur vi kan skapa resurser inte bara på hur vi ska spendera dom. Vi måste få en riktig näringspolitik som sänker kostnaderna för att anställa och inte höjer, att vi får enklare och färre regler för företagen inte fler och krångligare, att man öppnar upp för fler välfärdsföretag inte gör det krångligare, att man ökar möjligheterna för kvinnor och invandrare att starta och driva företag. Resurser ramlar inte ner från himlen utan skapas i företag och deras anställda runt om i landet. Jag ska göra vad jag kan för att försöka påverka alla partier att leva upp till detta.

Kan du tänka dej att återkomma som minister?

– Jag hade en fantastisk tid som politiker och minister men längtar inte tillbaka. Jag lever ett spännande liv med många intressanta arbetsuppgifter och bestämmer över min egen tid och slipper offentligheten. Ni kan tro att jag njuter.

Hur många år till kommer du att fortsätta jobba för fullt?

– Så länge jag kan. Jag hoppas få fortsätta vara frisk och kunna jobba länge än. Nu när vi lever allt längre så är det ju rimligt att vi jobbar längre. Jag gillar att jobba och dessutom slipper ju skattebetalarna stå för min försörjning så länge jag kan jobba.

Borde Sverige har mer flexibla pensionsregler så att det till exempel finns möjlighet att jobba så länge man vill? 

– Jag tycker att vi måste inse att vi lever allt längre och blir friskare och då måste många av oss kunna jobba längre. Jag tycker att det var fel att ta bort det dubbla jobbskatteavdraget då det stimulerade många att fortsätta jobba efter pensionsåldern. Jag hoppas en eventuell Alliansregering lovar att införa detta igen.

Hur ser din närmaste framtid ut?

– Just nu är det avtalsrörelsen för Visita som står i fokus och det också en hel del årsstämmor för de bolag som jag jobbar i. Sedan ska jag vara lite barnvakt också.

 Vad önskar du mest av allt just nu? 

– Att fler människor världen över inser hur populister till höger och vänster i många länder, håller på att vrida klockan tillbaka. Vi behöver större tolerans, mer öppenhet, mer demokrati och större frihet och värme för fler. Rädsla skapar inget bra samhälle. Våra grundläggande värden kan snabbt försvinna om vi inte försvarar dom.

Fakta

NAMN: Maud Olofsson

ÅLDER: 60 år

BOR: Högfors i Västerbotten och Högbyn i Ångermanland

FAMILJ: gift med Rolf och har tre barn och två barnbarn

HOBBY: Trädgårdsarbete

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren