Tittat, Tyckt

Max von Sydow 82, Sven-Bertil Taube 77, Jan Eliasson 71 – vilka åldersmän!

Max von Sydow och Thomas Horn i Extremely loud & incredibly close. Foto: Warner

Den ene kan vinna en Oscar, den andre har just tagit emot en Guldbagge, den tredje är dark horse som Socialdemokraternas nya partiledare.

Kan man bli annat än uppiggad av nyheterna om dessa veteraner forfarande mitt i matchen.

När Annie Lööf valdes till Centerns nya partiledare var hennes ålder ett tungt vägande argument. Inte ens 30 fyllda skulle hon med råge kunna föryngra/förnya partiet, sas det. 56-åriga Maud Olofsson framställdes som gammal och trött.

Åldersfaktorn kan vara både viktig och mindre viktig, beroende på sammanhanget. Plötsligt är 71 år ingen ålder, i alla fall inte om man heter Jan Eliasson och oväntat anmäler sig som kandidat till ordförandeposten i det socialdemokratiska partiet. Alla goda egenskaper och erfarenheter räknas upp, åldersfaktorn nämns närmast som en pikant sidofråga.

 

Sven-Bertil Taube och Rebecca Ferguson i En enkel till Antibes. Foto: Jens Fischer

Sven-Bertil Taube fick priset för bästa skådespelarinsats på den stora Guldbaggegalan häromkvällen för sin insats i En enkel till Antibes. Det är andra gången han tilldelas en Guldbagge. I sitt tacktal sa han bland annat:

-Jag måste erkänna att jag älskar att filma. Jag är innerligt glad och tacksam över detta fina pris. Vad säger man? Man ska tacka hela sin familj i en sådan här situation. Men jag måste dela äran med en fantastisk ensemble.

Svenska Dagbladets Jeanette Gentele tyckte så här vid premiären i höstas: …”Men till syvende och sist är detta Sven-Bertil Taubes film. Taube har ju den sällsynta förmågan att vara tidlös, där den unge gamängen lyser igenom den äldre gentlemannen – alltid lika närvarande i dået som i nuet. Han är en sann filmstjärna på så vis att han har ett ansikte man aldrig tröttnar på att betrakta – även sina skavanker, som att han ser dåligt på ett öga, gör han till en fördel. Men han är också en sann skådespelare som vågar göra sin roll både sympatisk och osympatisk, ibland varm ibland iskall, han kan konsten att stänka vitriol i charmen. Att hans George inte varit någon lätt pappa att ha med att göra förstår man utmärkt väl. Richard Hobert ska ha en stor eloge för att han lyft in Sven-Bertil Taube i svensk film igen. För den här rollen måste han bara ha en Guldbagge!”

Så blev det som sagt också.

Den tredje av dessa åldersmän – Max von Sydow – har nu chansen att vinna en Oscarsstayett . Igår kom nyheten att han nominerats i kategorin bästa manliga biroll för sin insats i filmen Extremely loud & incredibly close (Extremt högt och otroligt nära).

– Det är underbart, för det är faktiskt kollegorna som bestämmer nomineringen, så det är fantastiskt att få deras erkännande. Jag är mycket lycklig över detta, säger Max von Sydow till SVT:s Kulturnyheterna.

Jan Eliasson. Foto: FN

Heja alla veteraner, hälsar Nyfikengrå!

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren