Krönikor, Tyckt

Medan Fredrik Reinfeldt vänder blad

Fredrik Reinfeldt i studion i Göteborg. Foto: Sveriges Radio

Fredrik Reinfeldt i studion i Göteborg. Foto: Sveriges Radio

Missa inte det! Uppmaningen på Nya moderaternas hemsida gällde Fredrik Reinfeldts sommarprat i radion den 13 augusti. Jag missade inte det. Dels har jag varit med på ett hörn, dels är jag nyfiken grå.

Många frågor och inga svar

Och vad har inte  Fredrik Reinfeldt att ösa ur av efter 25 år i politiken –  tio som partiledare och åtta år som statsminister? Det finns obesvarade frågor om vad som drivit honom politiskt och hur han kämpat och manövrerat för att bli partiledare och statsminister. Vad  hade han hoppats åstadkomma i maktens korridorer? Mer än för sig själv? Hur regera i koaltion?  Men framför allt – hur kunde han avgå på valnatten och till synes lämna sitt parti och sina väljare i sticket?  Kan han förklara hur hela sju procentenheter av väljarna övergav de nya moderaterna för SD?

Många frågor, men för den politiskt intresserade inga svar. Inte i det direktsända radioprogrammet. Det verkade nästan som om Fredrik Reinfeldt vänt politiken – åtminstone partipolitiken – ryggen.  Han nämnde inte väljarna eller de medarbetare som förlorade jobbet.  De senare går det kanske ingen nöd på –  men partiet? Han nämner inte  moderaterna – vare sig de nya eller de gamla  moderaterna ”classic” – en enda gång.  Har han vänt M ryggen när han vände blad?

Efter att just ha fyllt 50 ska han nu ge ut självbiografin ”Halvvägs”.  Tiden fram till  ”Full stop”, som uppföljaren kunde heta på engelska  om 50 år, tänker han dela mellan författarskap och ett ”lönsamt” företagande.

"Du kan skriva"

Fredrik har för länge sedan skrivit en bok om det sovande svenska folket , men författare? I direktsändning förmedlar han en viss osäkerhet. Han är nervös när han första gången kommer till Bonniers på Sveavägen för att träffa ett litet gäng med Abbe Bonnier d y  i spetsen –  han som erbjudit ett skrivkontrakt.   Förlagsfolket  vill att Reinfeldt ska ta hjälp av en av deras  spökskrivare. Fredrik menar att han kan själv och får skriva ett kapitel på prov som han sänder in.  Tillbaka på det stora förlaget hålls han på halster tills Abbe kommer med de förlösande orden: ”Det är roligt att du kan skriva!”  Det sväljer Fredrik bums. Nu är han författare. Men jag undrar vad Abbe annars kunde ha sagt.

Familjen har fått tillökning, säger Fredrik Reinfeldt och det är  boken han syftar på. Några andra familjemedlemmar nämner han inte.  ( Jo,dottern i samband med problemen att välja kläder) Vad ska man tro?  Har han sparat allt det spännande i politiken och i privatlivet till boken? Eller blir ”Halvvägs” något i stil med radiopratet ? Jag hoppas ändå att få svar på en del av mina frågor innan han helt har vänt blad.

Sigfrid Leijonhufvud

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren