Krönika

Meningslöst att ha arbetat?

I Italien är det landets generösa pensionssystem som diskuteras. Italienska parlamentet. Foto: en.wikipedia.org.

Förra veckans pensionsnyhet var inte oväntad. Grundskyddsutredningen överlämnade ett förslag till den parlamentariska Pensionsgruppen där garantipensionen höjs och bostadstillägget ökar.

– De som varit med och byggt upp vårt land och lagt grunden för vår gemensamma välfärd ska ha en bra pension. Det är en viktig del av den svenska modellen. Därför är det otroligt viktigt att öka tryggheten för Sveriges pensionärer och särskilt för dem med lägst pensioner, sa Annika Strandhäll, socialminister och ordförande i Pensionsgruppen.

Stora och vackra ord, men ministern får långt ifrån medhåll av pensionärsorganisationernas representanter.

Meningslöst att ha jobbat 40 år, är rubriken på en artikel av Jan Arleij i SPF Seniorernas tidning Senioren:

En snittpensionär som arbetat heltid i 40 år kommer att ha ungefär samma disponibla inkomst som en som aldrig arbetat, det vill säga runt 13 500 kronor. Det här beror på att det enbart är grundskyddet som ändras, vilket får till följd att det så kallade respektavståndet som redan nu är litet krymper ytterligare.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson säger att förändringarna är bra i sig, men medför sannolikt att många pensionärer ”upplever att det varit meningslöst att ha arbetat under många år”.

PRO:s ordförande Christina Tallberg menar att en ”förbättring av de lägsta pensionerna är helt nödvändig för att minska de ekonomiska klyftorna”.

– Men det behöver skjutas till mer pengar. Förslaget omfördelar resurser mellan dem som har det sämst ställt. Det är ingen bra lösning.

Nu krävs att ”politkerna tar sitt ansvar och förändrar även andra delar av pensionssystemet – allt annat vore otillräckligt”.

Hur mycket politikerna kommer att lyssna återstår att se. En rätt kvalificerad gissning är att det krävs mycket mer än kraftord. Åtminstone på den här sidan riksdagsvalet i september.

Om inte pensionärerna går man ur huse med knutna nävar, vill säga. Och det lär vi nog aldrig få se…


För få barn, för bra villkor…

Ute i Europa brottas politikerna med andra frågor runt pensionen.

I de parlamentsval som nyligen ägt rum i Italien fanns frågan med om landets generösa pensionssystem. I en intervju för DN:s Peter Loewe sa chefen för den italienska försäkringskassan INPS Tito Boeri att det låga barnafödandet i Italien på sikt ”hotar basen för hela vårt pensionssystem”. Därför måste pensionsåldern stiga till 70 år, menar han. Den ligger nu på 66 år och sju månader.

I Frankrike är läget något annorlunda, kan man lugnt säga. Men förändringar väntar runt hörnet. Regeringen har lagt fram förslag för de offentliganställda, skriver Lars Näslund i facebookgruppen Svenskar på franska rivieran.

Anställningsvillkoren för runt 130 000 anställda inom SNCF bygger på ett avtal från 1909! och omförhandlades 1920. Man bara baxnar när man läser vilka förmåner som fortfarande gäller:

  • Lokförare kan gå i pension vid 52 års ålder, övriga anställda slutar vid 55.
  • Livstidsanställning, och man kan inte ens sägas upp vid arbetsbrist…
  • Pensionen baseras på slutlönen, dvs de sista sex månadslönerna, för övriga fransmän är basen 25 år.
  • Fri sjukvård, bostäder med låga hyror, fria tågresor till familjen och närstående (kostnad ca 1 miljard euro årligen), längre semester är andra förmåner.

De franska facken har enats om gemensamma aktioner för att regeringen skall dra tillbaka sina förslag. Strejker inom tågtrafiken väntas redan i mitten på mars och kommer sannolikt att hålla på fram till sommaren, enligt Lars Näslund.

Regeringen å sin sida räknar med att köra igenom sitt förslag i riksdagen till sommaren.

Grön pepparrot kan öka livslängden

Den som gillar sushi brukar också gilla wasabi, den gröna pastan som äts till. Nu läser vi i tidskriften Illustrerad Vetenskap att det kan finnas en intressant anledning till att käka wasabi lite oftare:

Enligt en amerikansk studie vid Las Vegas Medicine Institute kan japanernas långa livslängd kopplas till denna växt. Forskaren John Happer undersökte nio personer och upptäckte att cellerna hos dem som åt mycket av växten visade färre tecken på åldrande än de som bara åt lite.

Enligt Happer skulle vi kunna förlänga våra liv med åtminstone 15 år genom att äta mer av denna korsblommiga växtart, även känd som japansk eller grön pepparrot.

Hmmmm, låter nästan för bra för att vara sant.

Hur som helst, god läsning önskar vi dig som följer oss! 

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren