Livsstil, Tittat

Mer tragik än feel-good

Britt-Marie Larsson får ett arbete som fritidsledare och fotbollstränare. Något hon inte kan ett dugg om.

Britt-Marie var här

Romanen En man som heter Ove var en stor succé. Det blev filmen också. Nu görs ett nytt försök med samme författare, Fredrik Backmans roman, Britt-Marie var här.

Det är kanske den här ortens vardagsrealism med en knorr som den svenska biopubliken längtar efter. Men det är svårt att känna någon större sympati för någon av huvudpersonerna  i denna rätt segdragna historia.

63-åriga Britt-Marie (Pernilla August) som varit hemmafru med pedantiskt städdille upptäcker att maken varit otrogen. Hon lämnar hemmet och söker – efter att inte ha jobbat på 40 år – ett arbete. Hon får direkt ett som fritidsledare med fotboll som inriktning i den lilla orten Borg.

Hon tar en buss dit och kliver in på det stökiga fritidshemmet. Hon kan inte låta bli att städa, men blir kraftigt ifrågasatt som fotbollstränare, med rätta, när hon träffar barnen som vill spela en cup-match.

Det blir lite romans med byns polis Sven (Anders Mässling) och naturligtvis lyckas Britt-Marie att få barnen och alla andra att gilla henne. Filmen har beskrivits som en feel-good-rulle, men jag tycker mest att det är en tragisk beskrivning av en människa som städat bort 40 år av sitt liv.

Regi: Tuva Novotny.

Manus: Tuva Novotny, Anders August och Øystein Karlsen efter en roman av Fredrik Backman.

I rollerna: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Vera Vitali, Olle Sarri, Mahmut Suvakci, Lance Ncube med flera

Premiär fredag 25 januari.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren