Folk, Samhälle

Metoo – en pöbel?

Ill. webenglish.se.

Metoo är en pöbel, ropar Alexander Bard ut i Svenska Dagbladets helgbilaga SvD Perfect Guide  (7/4).

Tidskriftens omslag dominerar han,  klädd i svart som en mörkerman. Han bär svarta handskar också som ville han inte lämna några fingeravtryck efter sig.

Alexander Bard. Foto: Frankie Fouganthin/sv.wikipedia.org.

Men så är det inte. Bard framställs i texten om Bards bravader som en ljusets riddare. Och är det något  ”Sveriges störste provokatör” eftersträvar så är det avtryck.

Den här gången är det i SvD som lyfter fram honom – kanske för att visa att det minsann finns kända profiler som dissar #metoo. Inte enbart tidningens ledarskribenter.

Ordet är fritt och Bard har naturligtvis rätt till sin åsikt. Och SvD har rätt att lyfta fram och hylla den. Det trista är att man inte med ett ord ifrågasätter ens en smula av vad han säger.

Låt oss höra vad han säger.

– Metoo är en pöbel: det är stängda forum, baktaleri och det kommer att ljugas friskt i de forumen.

Alexander Bard hävdar att #metoo är ett tecken på samhällets urspårning.

Har inte miljoner och åter miljoner kvinnor som blivit förnedrade och våldtagna av män rätt att berätta? Det är rättsosäkert brukar det heta av dem som ogillar #metoo-uppropen. Det är förtal att oförskyllt peka ut någon som våldtäktsman. Ingen ska förneka att det kan förekomma falska anklagelser och att sådana ska beivras även rättsligt.

Men tänk efter. Vilka möjligheter har våldtäktsoffer – kvinnor mest men också män – att få sin sak rättsligt prövad? Nästan ingen.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

I årtionden – nej i alla tider – har majoriteten av övergreppen tystats ner på ett eller annat sätt. Så har det alltid varit. De  som vill ändra på ordningen vill Advokatsamfundets Anne Ramberg kalla populister och  Alexander Bard pöbel.

Att det kan förekomma förtal och ogrundade anklagelser är det ingen som förnekar. Det måste finnas utrymme att rättsligt pröva förtal. Men det  är småsaker jämfört med den vanmakt som så många levt under så länge även i modern tid. Det är den som #metoo och andra  i grunden goda krafter är med om att försöka bryta.

#metoo är ingen pöbel. Det borde SvD veta!

Sigfrid Leijonhuvud

Under sjutton år medarbetare i SvD

Fotnot: #metoo, eller #MeToo, från engelskans ”me too” för ”jag också”, är en  hashtag som skapades i  sociala medier för att uppmärksamma hur omfattande  sexuella trakasserier är mot kvinnor (sv.wikipedia.org).

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren