Folk, Tittat, Tyckt

Mias filmtips – Omistligt för konstälskare

Peggy Guggenheim Art Addict. Foto: Addison Wylie.

Peggy Guggenheim Art Addict. Foto: Addison Wylie.

Mia Bjelkholm har sett tre av helgens nya filmer:

Peggy Guggenheim Art Addict

Lisa Immordino-Vreeland gjorde 2011 dokumentären The Eye has to Travel om sin mans farmor och amerikanska Vogues legendariska chefredaktör Diana Vreeland.

Nu gör hon en liknande dokumentär om Peggy Guggenheim, en av de mest framstående samlarna av modern 1900-talskonst.

Vreeland har turligt nog tillgång till inspelningarna av de intervjuer som författaren Jacqueline Weld gjorde 1978-79 för sin biografi, Peggy: The Wayward Guggenheim. Peggy Guggenheim dog 1979.

Inspelningarna ger förstahandsinformation om Peggy Guggenheims spännande historia – det svarta fåret i en omåttligt rik familj som kände 1900-talet alla stora konstnärer och författare.

Marguerite, kallad Peggy, Guggenheim föddes i New York som dotter till Benjamin Guggenheim, drunknad i Titanic-katastrofen 1912. Hon var brorsdotter till Solomon R Guggenheim, som grundade The Solomon R Guggenheim Foundation.

På 2920-talet flyttade hon till Paris där hon umgicks med Pablo Picasso, Ezra Pound, James Joyce med flera. Strax innan Andra världskriget öppnade hon ett galleri för modern konst i London, Guggenheim Jeune.

Hon blev sin tids främsta konstsamlare och ett societetslejon utan like. Filmen berättar om Peggy Guggenheim från vaggan till graven, inte minst hur hon introducerade världen för konstnärer som Jackson Pollock, Mark Rothko och andra.

Peggy Guggenheim var både bohem och socitetslejon. Roloff Beny / Courtesy of National Archives of Canada, “Courtesy of the Peggy Gugggenheim Collection Archives, Venice”.

Peggy Guggenheim var både bohem och socitetslejon.
Roloff Beny / Courtesy of National Archives of Canada, “Courtesy of the Peggy Gugggenheim Collection Archives, Venice”.

Vreeland har inte bara haft tillgång till ljudband. Det finns mängder av videos och fotografier, vilket gör Peggy Guggenheim Art addict till en film för både konstälskare och historiker.

Filmen kryddas av berättelser om förälskelser och andra historier med kända konstnärer och författare. I sitt första äktenskap med Laurence Vail, en Dada-skulptör och författare, fick hon två barn, Michael Cedric Sindbad Vail och Pegeen Vail Guggenheim. Senare var hon en kort tid gift med konstnären Max Ernst.

Filmen är oupphörligt fascinerande och intressant som tidsskildring och inblick i främst den europeiska konstvärlden i mitten av 1900-talet.

Den är omistlig för den som är intresserad av modern konst, inte minst i sin växling mellan äldre intervjuer med Peggy Guggenheim och nutida konstexperter. Plötsligt dyker Robert de Niro upp. Hans föräldrar var bägge konstnärer som beundrades och stöttades av Peggy Guggenheim.

Men Vreeland skyggar inte för Guggenheims mörka sidor, alla kärleksaffärer och andra skandaler i familjen. Hon var inte särskilt lyckad som förälder. Hon var dessutom känd för att bjuda på roliga fester, men att vara snål med vin och mat.

Filmen ger en unik inblick i en av historiens mest egensinniga och viljestarka kvinnors liv, en kvinna som förändrade den moderna konstvärlden.

Dokumentär

Regissör: Lisa Immordino Vreeland

Manus: Writers: Bernadine Colish, Lisa Immordino Vreeland

Medverkande: Peggy Guggenheim, Marina Abramovic med flera.

Premiär 1 april

Hugh Jackman som Bronson Peary och Taran Egerton som Eddie Edwards i filmen Eddie the Eagle.

Hugh Jackman som Bronson Peary och Taran Egerton som Eddie Edwards i filmen Eddie the Eagle.

Rörande lyft för Eddie the Eagle

Eddie the Eagle

Vem minns inte den brittiske backhopparen Eddie the Eagle från Vinter-OS i Calgary 1988? Hans osannolika bedrift i 90-metersbacken har stannat kvar i minnet hos många som såg det den gången.

Spelfilmen om Eddie, alias Michael Edwards (Taron Egerton), är historien om den lille killen med skena på benet och en omöjlig dröm om att delta i ett olympiskt spel. Att han inte är någon idrottare får han veta både av sin far och alla runt omkring sig. Den enda som tror på honom är mamman.

Men skam den som ger sig. Eddie provar de flesta idrottsgrenar med samma misslyckade resultat. Bäst är han i utförsåkning efter att ha insett att konkurrensen är mindre hård i den brittiska vinter-OS-truppen. Men inte heller där godtas han trots viss framgång i småtävlingar.

Han inser att konkurrensen är noll i engelsk backhoppning. Sagt och gjort. Han tar bussen till Garmisch i Västtyskland, utan pengar eller vettig utrustning men utrustad med stor optimism, ambition och envishet.

Han börjar träna på egen hand och lyckas efter idogt övertalande få en avdankad backhopparstjärna (Hugh Jackman) att fungera som tränare.  Han hoppar och faller, hoppar och faller, hoppar… Men han lär sig landa. Och till slut når han målet: OS i Calgary.

Han gör succé trots uselt resultat och blir publikens och pressens favorit. En skam för backhoppningen, enligt många aktiva. Samtidigt ett sentida levande bevis för Pierre de Coubertins motto: ”Det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl”. Historien om Eddie är rörande. Han lever fortfarande väl på sin framgång den gången.

Regi: Dexter Fletcher

Manus: Sean Macaulay och Simon Kelton

I rollerna: Taron Egerton, Hugh Jackman, Tom och Jack Costello, Jo Hartley, Keith Allen, Jim Broadbent och Christopher Walken med flera.

Premiär 1 april

 Fedia Sturkan, Olga Kurylenko, Tim Robbins, Melanie Thierry och Benicio del Toro i A Perfect Day.

Fedia Sturkan, Olga Kurylenko, Tim Robbins, Melanie Thierry och Benicio del Toro i A Perfect Day.

Krigsskildring med rep i huvudrollen

A Perfect Day

Ett rep spelar huvudrollen i denna lätt absurda krigsskildring från en obestämd plats på Balkan under krigets senare skede av 1990-talet. Ett uppsvällt och redan tidigare gigantiskt lik ligger i en brunn och förgiftar vattnet för befolkningen runt omkring.

En biståndsarbetare och en tolk försöker dra upp liket med hjälp av bil och ett rep, men repet går av och inget nytt rep finns att uppbringa i närheten.

Duon ger sig av och förenas med ytterligare en biståndsarbetare och en ung fransyska som visar sig vara  vattenexpert. Sällskapet, som utökas under färden, gör sedan tappra och märkliga försök att få tag på ett rep hos en misstänksam och motvillig lokalbefolkning.

Landskapet är dramatiskt och oroväckande under de långa bilfärderna. Detta är en tidvis spännande film som visar på krigets galenskap.

I längden blir skildringen av männens machoattityder till skillnad mot kvinnornas försök till mänsklighet en aning tröttsamt. Behöver jag säga att det är männen som har tolkningsföreträde?

Regi och manus: Fernando Lèon de Aranoa

I rollerna: Benicio del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Melanie Thierry och Fedja Sturkan med flera.

Premiär 1 april

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren