Ätit & druckit

Middagen växer i trädgården

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Samtidigt som det växer så det knakar i de svenska grönsakslanden vandrar vi trädgårdslösa till den globaliserade grönsaksdisken i vår närmaste affär. Där köper vi istället sånt som har färdats mycket långt. Så tänkte jag när jag hittade en liten röd tomat på min balkong. Den hade trillat ner från grannens tomatodling på balkongen ovanför. Hittetomaten blev direkt inkluderad i en maträtt. Att det sedan blev tyska rädisor som ersatte tomaterna i nedanstående recept är en helt annan historia.

Trädgårdssallad
(3 – 4 pers)

0,5 aubergine
1 orange paprika
6 – 7 rädisor
2 dl kokta vita bönor
ca 150 g mozzarella
1 salladslök
1 näve solroskärnor
0,5 citron, skalet av
0,5 dl olivolja
salt och svartpeppar
persilja

De vita bönorna skall blötläggas över natten och kokas vilket tar lång tid. En bra grej är att ha ett lager kokta bönor i frysen, att användas vid behov. Alternativet är att köpa kokta bönor på burk. Kom bara ihåg att sköljas bönorna noga innan ni använder dem.
Rosta solroskärnorna i torr, het stekpanna. Ställ åt sidan.
Skär alla grönsaker i lagom stora bitar, skiva mozzarellan och riv citronskalet.
Stek vitlök, aubergine och paprika i olja tills allt har blivit mjukt. Tillsätt bönor, rädisor, lök och citronskal. Salta och peppra, rör om och låt det hela bli varmt.
Lägg upp salladen på ett stort fat med mozzarellaskivorna ovanpå. Strö ut solroskärnorna på toppen och garnera med persilja.

Observera att salladen bör serveras ljummen.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren