Tittat

Middagshappening med tv

Maten är inte alltid huvudsaken...

I morgon startar en ny säsong av TV4:succén Halvåtta hos mig. Fyra personer som inte känner varandra får under var sin vardagskväll turas om att visa sig på styva linan i köket. Kameran följer skoningslöst kvällens matlagare från inköpsrunda till matlagningsbestyr, dukning och så crescendot – gästerna infinner sig och middagen serveras. Oväntade bråk uppstår, kaos i köket, svala konversationer, vänner möts, fiender skapas, maträtter som hissas eller dissas. Allt kan hända. Som grand finale får gästerna betygsätta värdens insatser. Inte så konstigt att serien sedan starten hösten 2008 sedan hela tiden ökat tittarsiffrorna. Inte minst kommentatorn Helge Skoog har bidragit till populariteten.

Halvåtta är ingen unik programidé. I BBC lifestyle går sedan länge Come dine with me. Programmet är något annorlunda upplagt, här får man en intressant inblick i engelsmännens middags- och konversationsvanor. A bit different, om man säger så. Ingen generar sig att inför öppen ridå kasta ur sig de mest häpnadsväckande kommentarer. Matlagningen är inte alltid särskilt sofistikerad. I stället är det pratet som höjer temperaturen. Ofta skapas en närhet mellan gästerna som man sällan ser runt vare sig svenska eller franska middagsbord

Den franska varianten, Un diner presque parfait (ungefär En nästan perfekt middag) i kanalen M6 har en alldeles egen karaktär. Här turas för det mesta mycket unga, och mycket franska personer från olika delar av landet om att laga mat för varandra.  Man är fem i stället för fyra, ofta med olika teman för veckan. Till exempel ungkarlar lagar mat för ”ungflickor” och tvärtom. Dukning, dekoration och underhållning spelar betydligt större roll än i den engelska och svenska versionen. Betygen sätts därefter, i olika kategorier som sedan samlas till en totalsiffra.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren