Ätit & druckit

Mikrad kola med tranbär

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Den här smörkolan med tranbär ska göras i mikron, men passa den noga noga. Jag totalmissade första gången och det blev som svart magma som till slut blev sockerlava…

Inte helt lätt att bli av med. Om man däremot lyckas äter alla upp den direkt!

Typisk bränd kolasmet... Foto: Viveca Lithner Ask

Typisk bränd kolasmet… Foto: Viveca Lithner Ask

Katastrofkola med tranbär eller smörkola med tranbär och guldsocker (guldfärgade sockerkristaller):

100 gr smör

2 dl vanligt socker

1 dl guld- eller råsocker, annars vanligt socker

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl torkade tranbär

några korn salt

Smörj bakplåtspapper lite lätt (kanske inte nödvändigt..?) och gör en form eller bekläd en befintlig på cirka 20 x20 cm.

Skär smöret i bitar och lägg i glasskål.

Tillsätt socker, grädde, salt och sirap.

Mikra på full effekt i 3 minuter.

Rör om.

Mikra vidare tio minuter till. Men ha koll på framför allt lukten.

Förefaller som om inte alla mikrovågsugnar jobbar lika.

Rör om och mikra i 5 minuter till, kolla och fortsätt sedan 5 minuter och gör ”kulprovet” i vatten eller en klick på kall talrik som ska stelna när smeten svalnat.

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Ta ut och rör ner tranbären och häll på smörade pappret. Ställ i kyl.

Klipp den kalla kolan i bitar eller skär och slå in den i smörpapper som förr. Vika, vika, vika.

Lite sensuell smak med grovrivet salt på den halvvarma upphällda kolasmeten, kan testas.

Just try!

Lycka till

Vid pennan i köket

Viveca

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren