Ätit & druckit

Min franska blåbärspaj

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Varför inte en blåbärspaj med rena smaker till efterrätt? Den här är lätt att göra, degen behöver inte kavlas och bären kan vara antingen färska eller frysta:

200°, 20-25 min.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
!1 penselägg

Hacka samman allt, i matberedare eller för hand. Häll i plastpåse och knåda snabbt ihop så att den blir lätt formbar.

Kläm ut och klä en springform, en bit upp på kanten, med deg. Men spara lite till att rulla tunna pinnar/remsor av.

Jag kavlar aldrig, det bara fastnar på kaveln, går lika bra att bara trycka dit efteråt, resten ordnar sig i ugnen.

Knappt en liter blåbär hälls i pajen.

Om djupfrysta, tina dem först med några matskedar socker, och rör om.

Rulla tunna pinnar i längder och dekorera över bären.

Pensla med uppvispat ägg, och in i ugnen.

Vanlig osötad vispad grädde blir det bästa till denna, i smakerna rena smakkombination.
Ljummen eller varm är gott vilket som.

Vid pennan i köket

Viveca

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren