Livsstil

Minikaka i portioner att ätas i tid och otid

Foto: Viveca Lithner Ask

Chokladbakelser i portionsform, med eller utan grädde/glass. Jag vet inte någon som inte gärna äter dessa i tid och otid…

24 st.

Formar i papper eller aluminium.

Ugn 160 grader. Sätt på före start.

200 gr SMÖR, smältes och får svalna

4 ägg

5 dl socker

1 dl sirap

2-3 msk vaniljsocker, beroende på sort och smak

2 nypor salt

3 dl mjöl

4 msk mörk kakao

100 gr smält blockchoklad (kan bytas ut mot ytterligare 4 msk kakao)

En rejäl skvätt cognac eller rom, om man uppskattar den smaknyansen (blir svag i chokladen).

Rör samman ALLT.

Klicka i formar, till hälften.

Lite personligt är att klämma ihop dem på plåten eller braspannan, om formarna är av papper, det ger en oregelbunden form.

Grädda 15-20 min. Men titta till innan sluttid. De ska höja sig och få en torr skorpa/yta, men vara krämiga inuti.

Ta ut och ställ ”varsomhelst” i köket.

Smält ca 150 gr vit choklad i vattenbad och klicka på den nu ihopsjunkna ”kakan”, bred ut lite nonchalant med sked och beströ med choklad-strössel, kanderade violer, hackade nötter eller annat som kan se fint ut och smaka gott.

Låt svalna helt.

Kan frysas, och tas upp 1 tim före servering, närsomhelst.

Till dessert blir det balanserat gott med vispad gräddklick, eller vaniljglass. Gärna med pudrad kakao över.

Vid pennan i köket

/Viveca

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren