Läst, Tipsat, Tyckt

Minnet av en ung man

Jonas Hassen Khemiri. foto Martin Stenmark.

Jonas Hassen Khemiri. Foto Martin Stenmark.

Samuel Bross har läst Jonas Hassen Khemiris Allt jag inte minns som tog hem Augustpriset för Årets skönlitterära bok:

Som titeln säger behandlar Jonas Hassen Khemiri minnet i sin nya roman. Vad man minns och inte.
Formellt handlar boken om en författare som får i uppdrag att skriva ner minnet av en ung man, Samuel, som plötsligt dött i en singelolycka. Man vet inte om det var trötthet eller självmord.

Författaren intervjuar människor i Samuels närhet, för att utröna vad det var som kunde ha orsakat dödsfallet. Han försöker ringa in Samuels personlighet genom att låta de närmaste kategorisera honom. En del vill ogärna framträda eftersom det är för smärtsamt, andra deltar för att själva försöka förstå.

Där är Vandad, en kille med ett kriminellt förflutet som flyttar ihop med Samuel. Ekonomiskt fördelaktigt, men det kan också beskrivas som ett slags kompisförälskelse. De trivs så oerhört bra i varandras sällskap även om de är så oerhört olika. Men det är ett av Samuels mer utmärkande drag, att han verkar kunna umgås med vem som helst och få den personen att känna sig speciell i hans sällskap.

Så blir det med Laide, en tjej som är äldre än Samuel, men som han blir så förälskad i att han knappt vågar närma sig henne. Men när det sker verkar överensstämmelsen vara total. De kan ligga och pratat nätterna igenom i ett slags gemensam nyfikenhet och upptäckarglädje.

Inte att undra på att det blir vissa spänningar och att Vandad blir svartsjuk. Men vad är det som gör att Laide och Samuel glider isär? Är det samvarons mysterium? De fungerar så fruktansvärt bra tillsammans, men när de är åtskilda blir skillnaderna tydliga.

Är det hennes fixering vid att det inte kommer att hålla, eller är det Samuels rädsla för att det inte kommer att bli tillräckligt oförglömligt. Vi vet inte, vi får försöka klura ut det själva.

Det är en bok om minnet, skrev jag. Inte bara minnet av huvudpersonen, det finns mycket annat som snurrar kring minnet och dess funktion. Samuels mormor är dement och har ett minne som en guldfisk. Blir lika förvånad och glad varje gång Samuel dyker upp på hemmet för att ta hand om henne.

Samtidigt klagar Samuel själv över dåligt minne och skaffar sig olika projekt för att minnas bättre. Vissa saker kommer han ihåg andra inte. Någon har lärt honom en portkod och dessutom en minnesregel för att komma ihåg portkoden. Men inte hjälper det. Han åker ända till Jukkasjärvi för att uppleva något så minnesvärt som ett norrsken. Men misslyckas, det blev inget den natten.

Minnet blir ett slags fixering för Samuel. Han vill att allting ska vara av den arten att det är oförglömligt. Han letar efter minnesvärda upplevelser, men kan ändå bara leva i ögonblicket. Han vill hela tiden fylla Erfarenhetsbanken och försöker dra iväg alla i sin omgivning på olika projekt, bara med motiveringen: Vi kommer att minnas det!

Khemiri har själv berättat att en god väns plötsliga död fick honom att fundera på vad det är man minns om människor och att det blev upptakten till boken. Det är en bok som på ett mycket lekfullt sätt närmar sig sina huvudpersoner och deras sublima infall i kanten av minnesmyren. Ofta är det fruktansvärt roliga och Samuels olika projekt är lika roliga som Khemiris lätthet att beskriva dem.

Det är ett intrikat bygge Khemiri åstadkommit. Romanen är indelad i tre delar, förmiddag och eftermiddag, med historien om Laide som en centralpunkt i mitten. Det är rekonstruktionen av Samuels sista dag i livet.

Men varje del är också ett återberättande av vad Samuel gjort och betytt för dem som intervjuas. Så smart och så vackert att man gärna börjar om från början när man just avslutat läsningen.

 Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri. Albert Bonniers förlag. Pris ca 170 kr.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren