Livsstil, Tittat

Misshandel i Guds namn

Jared (Lucas Hedges) tror från början att han själv med hjälp av Gud ska kunna botas från sin dragning till det egna könet.

Boy Erased

Jared (Lucas Hedges) är en ung och trevlig kille, lovande basketspelare och i sällskap med en lika trevlig flickvän. Hans far äger en stor bilfirma och är dessutom pastor. Hans mamma är en perfekt och lika djupt troende hemmafru. Jared är enda barnet.

Allt verkar utstakat men allt är inte som det verkar på ytan. Jared kämpar förtvivlat mot sin homosexuella dragning och blir avslöjad för sina fundamentalistiska föräldrar.

De ”vill honom bara väl” och han skickas till kyrkans skola för konversionsterapi som ska ”bota” hans homosexualitet och omvända honom till heterosexuell. Detta med hjälpa av psykisk och fysisk misshandel i Guds namn!

Jared deltar till en början frivilligt men blir alltmer tveksam och gör till slut uppror trots att han riskerar att förskjutas av sin familj. Scenerna i slutet med hans föräldrar är mycket gripande och rörande.

Sjuhundratusen amerikaner har behandlats med konversionsterapi och i trettiosex stater pågår fortfarande den här typen av övergrepp mot homosexuella enligt filmens eftertext.

Manus och regi: Joel Edgerton

Manus efter Garrard Conleys självbiografi Boy Erased: A Memoir från 2016

I rollerna: Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russel Crowe och Joel Edgerton med flera.

Premiär fredag 16 november.

Titta på trailer här.

Viola Davis och Cytnhia Erivo som Veronica och Belle i Widows.

Widows

Änkornas kupp mot girigheten

Vi har sett det förut. Några änkor får betala för vad deras kriminella män ställt till med. Denna gång utspelar sig dramat i Chicago där Harry Rawlings (Liam Neeson) med kumpaner gör ett misslyckat rån.

Det slutar i ett eldhav där två miljoner dollar och annat brinner upp. Den djupt sörjande änkan Veronica (Viola Davis) blir plötsligt hotad och krävd på de uppbrunna pengarna av politiker på uppgående i ett fattigt distrikt i staden.

För att komma undan med livet i behåll kontaktar hon de andra änkorna, som tillsammans beslutar sig för att göra den kupp som Harry beskrivit som sin nästa i en efterlämnad anteckningsbok.

De styrande korrumperade politikerna blandar sig också i leken. Här är girigheten och maktspelet i centrum. Det finns överraskningar, men inte någon humor som ju annars är vanlig i filmer där kvinnor bildar kriminella gäng.

Det är en hyfsat spännande historia från den Oscarsbelönade regissören Steve McQueen och bästsäljande författaren Gillian Flynn.

Regi: Steve McQueen.

Manus: Gillian Flynn och Steve McQueen.

I rollerna: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elisabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Daniel Kaluuya, Robert Duvall, Liam Neeson, Brian Tyree Henry med flera.

Premiär fredagen 16 november.

Titta på trailer här.

Dokumentärfilmaren Michael Moore ger igen för förgiftat vatten.

Fahrenheit 11/9

Beundransvärd kamp för demokratin

Dokumentärfilmaren Michael Moore är tillbaka med en något spretig men både rolig och skrämmande film, Fahrenheit 11/9.

Han ställer frågan ”Hur i helvete hamnade vi här och hur i helvete tar vi oss härifrån?”

Det är två av de viktigaste frågorna i USA under president Donald Trumps styre, enligt Moore. Han återvänder till sin nedgångna hemstad Flint och synar det vattenprojekt som gjort invånarna och särskilt barnen sjuka med höga blyhalter i kroppen. Och som i de flesta fall ligger girighet bakom. Politiker utnyttjar sin makt för att berika sig fullständigt okänsliga för konsekvenserna.

Men Moore slår åt många håll. Det handlar om vapenlagarna och skolskjutningar bland annat. Både republikaner och demokrater får sin slev av Moores skarpa kritik.

Det är provokativt och underhållande, men samtidigt djupt oroande. Filmarens outtröttliga kamp för demokratin är beundransvärd. 

Manus och regi: Michael Moore.

Deltagare: Roger Ailes, Brooke Baldwin, Ashleigh Banfield, Stephen K. Bannon, Roseanne Barr, Joy Behar, Joe Biden, Jeb Bush, familjen Trump och många flera kända och okända namn.

Premiär fredag 16 november.

Titta på trailer här.

Ett udda gäng av förlorare bildar franska landslaget i konstsim för herrar.

Sink or swim

Förutsägbart om konstsimmande män

Av någon anledning är det alltid så fantastiskt när män gör något tillsammans som på något sätt ifrågasätter deras manlighet. Konstsim är till exempel en sådan sysselsättning.

I Sink or swim tränar ett udda gäng för att slippa depressioner och ekonomiska problem. Den före detta simmästaren Delphine (Virginie Efira) sitter kedjerökande på svikten och ryter ut sina instruktioner till de amatörmässiga männen.

Hon kompletteras så småningom av den rullstolsburna och ännu ilsknare Amanda (Leïla Bekhti). Det så hopplösa gänget utvecklas naturligtvis alldeles fantastiskt och bestämmer sig för att ställa upp i världsmästerskapen som det franska landslaget. Hur det går kan man räkna ut med knäna. 

Regi: Gilles Lellouche.

Manus: Ahmed Hamidi och Julien Lambroschini.

I rollerna: Noée Abita, Mathieu Amalric, Jean-Hughes Anglade, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde,  Jean-Hugues Anglade, Virginie Efira, Leïla Bekhti,  Marina Foïs med flera.

Premiär fredag 16 november.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren