Folk, Samhälle

Missnöjet växer med Macron

Emmanuel Macron. Foto: Austrazil/en.wikipedia.org.

President Macron som nästan aldrig ger intervjuer syns nu varenda dag i nyhetssändningarna. Uppsynen är bister och allvarlig. Han möter upprörda väljare under en veckolång resa i nordöstra Frankrike för att i sin idol general de Gaulles fotspår besöka slagfälten från första världskriget.

Den 11 november är det 100 år sen vapenstilleståndet. Han hoppas samtidigt i möten med ortsbor få upp sina usla opinionssiffror. Men ortsborna är upphetsade. Närvaron av en skog av tevekameror bidrar till hettan.

14 miljoner pensionärer mot sig

Igår såg jag Macron omges av närmast vildsinta mormödrar på en påminnelse om att han har 14 miljoner pensionärer emot sig. Han är emellertid bra på att domptera äldre damer. Knepet är enkelt: han tar sig tid. Han lyssnar. De börjar lyssna.

General Charles de Gaulle. Foto: en.wikipedia.org.

Han påminner gärna om vad de Gaulles sonson berättat: – Man kunde tala med generalen om allt men man fick aldrig klaga.

Det är ingen hemlighet att Macron precis som de Gaulle anser att Frankrike skulle må bättre om folk slutade upp med att klaga. – Ni har sån tur som bor här! Medellivslängden är väsentligt högre än i de flesta länder.

Han har onekligen rätt: i Frankrike är enligt senaste siffrorna medellivslängden för kvinnor 85,4 år och för män 79,5. Men pensionärerna låter sig inte lugnas för det.

Protestdag den 17 november

Inte andra missnöjda grupper heller som de 12 miljoner rökare som ogillar höjningarna på tobak eller de 40 miljoner bilister som protesterar mot höjt bensin och dieselpris dvs det är nu på samma nivå som i Sverige.

Medan de beskedliga svenskarna inte rör ett finger för den sakens skull avser fransmännen den 17 november utifrån protestlistor med 750 000 namn arrangera en gigantisk protestdag med över 500 olika aktioner alltifrån blockering av vägarna i hela landet.

Bilisternas vrede handlar också om att hastighetsgränsen på 90 km sänkts till 80 km. Macrons reformprogram bara skaver just nu värst för pensionärerna vars pensionssystem ska göras om: dagens 42 (fyrtiotvå) olika system ska bli ett enda.

Vägen dit är krokig medan 70 procent av pensionärerna röstade på Macron. I år ökade skatten för dem med 1,7 procent. Inte heller blir det bättre 2019 då pensionerna inte ska indexuppräknas i nivå med inflationen. Inte heller sjunker arbetslösheten.

Brist på kvalificerad arbetskraft

Efterfrågan på arbetskraft är däremot mycket stor medan de jobbsökande saknar rätta kvalifikationerna. Vissa industrier har börjat med egna inskolningsprogram. Det är också därför som Macron för första gången på en hel vecka visade antydan till ett leende i tv under besöket på bilfabriken Renault.

Är det då några som redan kunnat konstatera att reformerna gynnar medborgarna? Ja för dem som har jobb har skatten sjunkit.

Macron betonar ständigt att jobben inte ska beskattas till skillnad från tobak och bensin. Har man utöver jobb en inte för hög inkomst och äger bostaden kan man redan i år räkna sig som vinnare med Macrons reformer.

Annars är skattesystemet som i Sverige ett väldigt lapptäcke som ständigt byggts på istället för att göras om i grunden och det är vad Macron vågar. Detta imponerar så på hans föregångare att förre presidenten Sarkozy nyligen gick ut offentligt och krävde befolkningens tålamod inför Macrons reformer.

Gapar över för mycket

Macron gapar över för mycket anser däremot den enda kvinna som försökt bli fransk president, Ségolène Royal som företrädde socialisterna i presidentvalet 2007. Det blev Sarkozy som vann och efter honom 2012 blev Royals sambo under 30 år Francois Hollande president. Med honom har hon fyra barn.

Ségolène Royal under hennes presidentvalskampanj 2007. Foto: Guillaume Paumier/en.wikipedia.org.

Han gjorde henne till miljöminister i sin regering men det räcker inte för att duga i Royals färska bok Ce que je peux enfin vous dire  (Vad jag äntligen kan berätta) som snabbt blivit bästsäljare. Hon redovisar machoväldet i fransk politik förutom sin egen indignation inför sambons otrohetsaffärer att härda ut med mitt under sin egen presidentvalskampanj.

Å andra sidan var hon ingalunda ensam i sin kamp – samtliga tidningsläsare i hela landet följde Hollande och hans nya dam, journalisten Valerie Trierweiler vars omdöme aldrig höll jämna steg med hennes eleganta chic.

Royals upprördhet inför hans val av en tio år yngre kvinna lindras dock av att Hollande snart är otrogen igen och nu med en blondin 20 år yngre än Royal och som han fortfarande hänger ihop med.

Affären blev offentlig när Hollande avslöjades att nattetid smita ut ur Elyseepalatset och på scooter med färska croissanter i hand besöka sin nya kärlek. Han avslöjades på skorna efter tips från hjälpsam allmänhet.

Inget sånt skvaller omger den hårt arbetande Macron och hans 25 år äldre hustru Brigitte. Däremot har åldersskillnaden lett till skvaller om att Macron egentligen är homosexuell. – Hur skulle det gå till jag är ju jämt ihop med honom, svarar den smarta populära Brigitte. Det vill säga nu påverkas också hennes popularitet av missnöjet med Macron.

Minneshögtid på söndag

Den 11 november i Paris står presidentparet värd för den stora minneshögtiden i anledning av det hundraåriga vapenstilleståndet med ett 60-tal inbjudna stats och regeringshefer med partner.

Presidentparet Trump kommer liksom Putin, Teresa May och Angela Merkel – ja även svenske Löfven finns med på gästlistan. Middagen hålls i den forna järnvägsstationen som idag blivit Orsaymuseet – inte många vet dessförinnan var Orsay ett palats utökat med hotell.

Det är hotellets forna balsal som nu ska dukas för stor middag förutom visning av den prisade Picassoutställningen från hans rosa och blå period. Dagen efter blir det lunch i Versailles. Men framför allt vill Macron att minnet ska stärka sammanhållningen i Europa.

Ett rejält klavertramp

En diskret hyllning vid Invaliddomen av krigets franska marskalkar är enda militära påminnelsen. Fattas bara att Macrons iver att allt ska gå rätt till skapade ett rejält klavertramp som garnering av sina dåliga opinionssiffror.

Han lyfte fram marskalken Pétain som exempel på en ”utmärkt soldat” under första världskriget. Nej han ville inte sudda ut Pétains ansvar för vad Frankrike förödmjukades till under andra världskriget. Men det hjälpte inte. Fadäsen är bottenlös. Lägg till det besked om ett avvärjt attentat från extremhögern mot Macron.

Foto: Duhjeroen/en.wikipedia.org.

Macrons resor på de forna slagfälten har trots alla sammanstötningar med eldfängda väljare varit djupt gripande allra mest i Verdun bland oändliga fält av vita kors.

I gravfältens mitt en jättelik vit byggnad kallad l´Ossuaire, dvs benhuset. Dit in följde teve Macron som stod länge vid den okände soldatens evighetslåga med två skolbarn på var sida.

Bakom murarna vilar kvarlevor av 300 000 oidentifierade soldater. Fortfarande är uppstädningen efter första världskriget inte färdig. Ständigt nya kvarlevor tränger fram ur jorden.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren