Folk, Tyckt

”Missvisande om hur äldre mår på sitt boende”

Elsa Emanuelson 94 år, en av de boende på Smedsberget i Lycksele. Foto: Runar Enberg/SVT

Elsa Emanuelson 94 år, en av de boende på Smedsberget i Lycksele. Foto: Runar Enberg/SVT

I förrgår visade SVT en uppföljning av filmen från förra året om det som skulle bli Sveriges bästa äldreboende, MEN inte ens hade servetter vid måltiderna. Det måste socialchefen besluta om.

Det har ändå hänt något. Fler aktiviteter har startats bland annat genom de boendes egna engagemang. Personalen är mera nöjd och en entusiastisk undersköterska har fört in musik i vardagen vilket får ögon att lysa.

Men sjuksköterskorna kommer och går, arbetet anses för tungt. Personalen är så ansträngd att en av de boende får vänta närmare en halvtimma när han ramlat på golvet. Han själv är inte upprörd, han förstår att personalen inte hinner komma, han hade ju otur som ramlade vid åttasnåret på morgonen då allt är som stressigast. Man borde alltså ramla i rätt tid, tycks det som.

Professor Yngve Gustafson. Foto: AnnaKarin Drugge

Professor Yngve Gustafson. Foto: AnnaKarin Drugge/SVT

Forskningsledaren och professorn Yngve Gustafson är däremot upprörd när han kommer in på de kvalitetsundersökningar som görs av SKL och Socialstyrelsen. Dessa visar att de boende inom äldreomsorgen ofta är nöjda. Men de når ju inte alls dem som är sjukast och har det svårast säger han och de är därför helt missvisande.

Det redovisas siffror från hans och annan forskning som gäller personer över 85 år. Hälften av dessa är undernärda, hälften är felmedicinerade och en tredjedel är deprimerade. Det framgår också klart av filmen att detta är reella problem på äldreboendet i Lycksele. Vad säger SKL och Socialstyrelsen om detta? Och hur ska Lycksele få råd att köpa servetter?

Hur finansieringen ska klaras i fortsättningen det är frågan. När ska politikerna våga ta i den och i de reella problemen? Inget om detta hörs i den här valrörelsen i alla fall. Var finns det parti som vågar säga att man vill utreda en nationell finansiering , som en äldreomsorgsförsäkring ?

Det som gör en glad är de boende själva. Deras integritet och färgstarka personligheter efter ett långt liv gör starkt intryck. Humor finns med och lusten.

Här finns den nittioåriga kvinnan som ler som en flicka när hon får möta en ung man i personalen som brukar vandra i skogen. Han visar henne bilder på fågellivet. – Det är nästan så att jag glömmer att jag är gammal.

Monika Olin Wikman och Berit Rollén,

initiativtagare till Bra äldreomsorg kostar (tryck på gillaknappen på facebook)

Fotnot: Sveriges bästa äldreboende  Ett år senare.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren