Folk, Samhälle

-Mitt hopp står till enskilda människor

Foto: aiu.edu.au.

Hur blev 2016? Och vad förväntar du dej av 2017?

Två frågor ställda av Janne Andersson, som för några dagar sedan besvarades av tre kända medieprofiler (läs här). I dag är det dags för TV-veteranen Jan Scherman och politikern (S) Mats Hulth att svara.

Jan Scherman. Foto: sv.wikipedia.org/Frankie Fouganthin

Jan Scherman. Foto: sv.wikipedia.org/Frankie Fouganthin

Först ut Jan Scherman om året som gått:

– Det är ett dystert år på alla sätt. Konflikterna ökar både nationellt och internationellt.

Här hemma i Sverige har klyftorna vuxit. Inte bara mellan rika och fattiga, utan också mellan stad och land. Mellan människor med hög utbildning och låg.

I världen har oroshärdarna spridit sig, liksom de öppna konflikterna.
Terrorn har slagit blint.

Internationella organisationer som FN eller EU verkar alltmer oförmögna att åstadkomma något.

Och över alltihopa ökar värmen.

Klimatet försämras. Och människans framfart har slagit ut mängder av djurarter, och ödelagt allt större områden på jorden.

Vad förväntar du dig av 2017?

-Jag är mycket pessimistisk. Denna gröna jul har väl fått många att på allvar förstå vilket miljöhot den industrialiserade världen har skapat.

Med ökad spänning mellan världens stormakter finns risken att internationella åtgärder för att minska miljöfarliga utsläpp avtar och istället hamnar militär upprustning överst på dagordningen.

Även politiskt gäller pessimism. Framgången för politiska rörelser som agerar mot invandring ökar. Viljan att ta hand om miljoner människor på flykt minskar. FN:s roll blir alltmer försvagad.

Mitt hopp står till enskilda människors förmåga att stå emot och ta kamp för en human och solidarisk internationell värld.

Mats Hulth. Foto: travelreport.se.

Mats Hulth. Foto: travelreport.se.

Mats Hulth:

– 2016 avslutades på ett påtagligt negativt sätt med att Trump blev vald till president i USA. Jag var i USA flera gånger under året och kunde följa både primärvalskampanjen och presidentvalrörelsen på nära håll.

Lägger man till extremhögerns framgångar i Europa, flyktingkatastroferna och allt elände i Syrien så var 2016 ett år man helst vill glömma.

Det man nu hoppas på är att 2017 blir ett år då man reagerar mot alla dessa mörka krafter. Att de demokratiska, humana och solidariska krafterna växer sig starka och blir ett kraftfull motkraft.

Vi behöver också ett EU som kan samverka i den riktningen och hitta en gemensam lösning av flyktingfrågan.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren