När hösten knackar på med lite kulna dagar kan man bli sugen på en riktigt mustig gryta. Ett rejält långkok. Det har ju förresten kommit i ropet igen. Den här grytan kan varieras i det oändliga, men så här gjorde jag:

1 kg högrev 1 påse charlottenlök
1 förpackning Liedl korv Original Nürnberger och/el Frankfurter Bratwurst ½ purjolök
1 bit rotselleri Oxfond/Kalvfond/viltfond
3 morötter 1 flaska rött matlagningsvin
1 bit palsternacka 1 knippe persilja
½ zuccini 3 lagerblad
Potatis efter behov Salt, peppar

 

Skär köttet i fyrkanter ca 2×2 cm. Skala och skär lök, alla rotsaker och zuccinin i inte alltför små bitar, skär korven.

Fräs löken genomskinlig, lägg åt sidan. Fräs korv och alla rotsaker i olivolja och lägg åt sidan. Salta och peppra och bryn köttet ordentligt, lite i taget i olja.

Lägg i lite av rotsakerna, några korvbitar och en del av löken i grytan (inte zuccinin), häll på halva vinflaskan + ett par dl kokande vatten. Häll i ung en matsked var av fonderna. Kapa några persiljekvistar och lägg i + lagerbladen.

Låt småputtra i minst ett par timmar eller mer (det är här hemligheten ligger för att få den fylliga smaken). Späd med vinet vartefter det reduceras.

Ungefär 30 minuter innan det är klart lägger du i resten av rotsakerna, löken och zuccinin.

Potatisen lägger du ovanpå 15-20 minuter innan servering och låter det puttra tills den är lagom mjuk. Smaka av med salt och peppar (fonderna är salta så var försiktig med saltet) och spä med resten av vinet. Klipp över persiljan precis innan servering.

Kan gärna stå till nästa dag. Går förstås att blanda i svamp, annat kött och grönt och andra rötter du har hemma.

Servera med något kraftfullt rött vin, Zinfandel eller Rioja… Och gott surdegsbröd. Smask!

Tack Jurek Holzer för tipset om Liedls goda korv.

Text och foto: Inge Josephson