Folk, Krönikor, Tyckt

Mobbing omvänder inga – inte ens SD-väljare

Stängselbygge i Ungern. Foto: kormany.hu

Stängselbygge i Ungern. Foto: kormany.hu

Finns det någon ursäkt för att Europa bygger stängsel och barriärer för att hålla de som flyr för livet borta från våra gränser?

Finns det någon ursäkt för att vi lämnar tusentals flyktingar att drunkna i Medelhavet och/eller kvävas  gömda i täckta smuggelfordon?

Vi räddar hundratusentals, är kanske svaret.

Är det en ursäkt ?

Självklart inte.

Det går att förstå att ekonomiska flyktingar från icke krigförande länder kan sändas tillbaka för att det finns så många tio- ja hundratusenden som är i större nöd och vars asylrätt vi är skyldiga att respektera rättsligt och moraliskt.

Men detta blir svårt att genomföra i länder där rädslan och oron sprider sig i takt med flyktingvågen.  Problemen är större i en del andra länder, men vi i Sverige har fått vår beskärda del.

Sverigedemokraterna (SD) är det främlingsfientliga partiet som växer så det knakar. SD har inte stannat i växten sedan fjolårets val gjorde partiet till det tredje största med 12,9 procent av rösterna. Enligt flera opinionsundersökningar ligger partiet nu nära 18 procent och i något enstaka – och mer tvivelaktig undersökning  – ännu mycket högre.

Nu hör man till och med från LO-håll rop på att de två största partierna S och M borde göra upp om immigrations- och integrationspolitik så att Sverige får en trygg stabilitet för en human flyktingpolitik.

Ett annat aktuellt förslag kommer från Miljöpartiets förra språkrör som föreslår att Folkpartiet skulle tas in i regeringen.  (Säkert Löfvens åsikt men inte Björklunds.)

För ett par år sedan trodde jag faktiskt – och skrev så här – att M och S kanske kunde bilda regering. Det skulle vara det enda praktiskt möjliga regeringsalternativet om man verkligen ville hålla SD helt untanför inflytande som både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven lovat.

Den andra möjligheten att  begränsa missnöjesyttringarna vore att normalisera relationerna till SD såsom gjorts med deras kusiner i andra nordiska länder.  Att åtminstone samtala med dem på allvar kanske kunde påverka. Det är ju demokratins grundtanke och metod.

Det finns mörka rötter hos flera

Men det blev varken en stor koalition eller slut på mobbingen.  Att debattera i sak är en sak, och här gäller det verkligen att stå för vad man tror på inte minst när det gäller mänskliga rättigheter.  Men att kalla meningsmotståndarna för fascister och rasister i parti och minut och ständigt hänvisa till mörka rötter…  Det finns mörka rötter hos flera av de andra partierna. Gå tillbaka till partiprogram från 30-talet ska ni se!

I skolans värld har vi sett och insett att inget blir bättre av mobbing – vare sig för den mobbade och eller mobbarna.  Jag tror att det är likadant här.

Dags att öppna våra hjärtan för SD?

Nu ser jag att Fredrik Reinfeldt  i sina memoarer  vet att berätta att SD:s kärnväljare är rasister men att flertalet är missnöjda med sina liv.  Det må vara hans analys men det är inget fruktbart sätt att få folk på bättre tankar.  Det är bara mer mobbing av folk som istället borde få föra en dialog om den oro de känner och se åtgärder i de fall där oron kan vara befogad.

Om det nu skulle vara så som Reinfeldt säger att SD-väljarna är missnöjda med sina liv – vore det inte dags att också öppna våra hjärtan för dem?  Och resonera med dem. Jag tror att få rycker på axlarna åt vad som nu händer på Medelhavet och vid EU:s yttre gränser.

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren