Krönikor, Tyckt

– Moderatfästet blockerar äldre till riksdagen

Fredrik Reinfeldt, 49, i topp på listan.

Fredrik Reinfeldt, 49, i topp på listan.

Nu visar det sig svart på vitt – drygt 25 procent av de röstberättigade får näst intill ingen representation i Sveriges riksdag. Moderatfästet tar täten i ansträngningarna att sätta 60+ på undantag i rikspolitiken.

Flera partier sänder – uppenbarligen på vinst och förlust – ut röstsedlar med uppmaningen att förtidsrösta. Hos oss i Solna var de nya moderaterna först ut.

Riksdagslistan toppas av Fredrik Reinfeldt, 49 år. Ankare på plats nummer 26 är Hanna Bocander, 33 år. Den äldste är Björn Samuelson, riksdagsledamot och professor. Han är 62 år och placerad på plats 20 – svårupptäckt även för de som vill kryssa. Av de 26 namnen på valsedeln är 19 under 50 år. I moderaternas största fäste Stockholms län går det inte ens teoretiskt att kryssa in en pensionär.

Björn Samuelson, 62, äldst på listan finns på plats 20.

Äldst är Björn Samuelson, 62, med plats 20.

Moderaterna är stolta över de jobbskatteavdrag som lett till att de äldre får högre skatt vid samma inkomst som de ännu yrkesverksamma. Stolta men inte nöjda förrän man också fått bort gamlingarna från politiken på riksplanet.

60+ lyser med sin frånvaro

I många sammanhang är partierna noga med att visa sig representativa vad gäller kön och etnicitet. Det är viktigt. Kategorin ”vi som vill upp” i 20- och 30-årsåldern är också väl representerade på riksdagslistan men 60 + lyser alltså helt med sin frånvaro med ett ynka undantag. Varför?

Däremot duger det att i kommunalvalet sätta in en symbolisk gamling vilket moderaterna gör i Solna med en 92-årig kvinna på fjärde plats.

I äldre tider fanns på många gårdar en undantagsstuga dit de gamla föräldrarna flyttade när (troligen) äldste sonen tagit över gården. Men om jag läst historien rätt så var dessa äldre respekterade och ofta aktivt deltagande medlemmar av familjen. Moderaterna nöjer sig med att sätta de äldre på undantag. Jo, rösten vill de ha – gärna i god tid så att gamlingarna inte glömmer.

En gåta att pensionärsorganisationerna inte protesterar

Lite orättvist är det kanske att enbart peka ut de nya moderaterna? Flera andra partier är bara marginellt bättre. Rolf Åbjörnsson, 72,som sökte riva igång debatten på SvD Brännpunkt, har hamnat på sjunde plats på Kristdemokraternas lista i Stockholms län. Det är synligare än plats 20 men nästan lika illa eftersom KD är ett litet parti och får vara glad om man får in någon enstaka efter Göran Hägglund som toppar listan.

Att pensionärsorganisationerna inte protesterar mot diskrimineringen av äldre är en gåta. I andra sammanhang beskrivs åtminstone den yngre pensionärsgenerationen som vital. Moderatledaren råder oss att jobba några år längre. Men varför inte i politiken?

Det är inte så att äldre enbart intresserar sig för sina egna villkor. Tvärtom tror jag att äldre – som lämnat det jäktiga karriärlivet bakom sig – har en tendens att i högre grad se till det allmännas bästa. Deras erfarenheter är värda att ta vara på också i politiken. Det gör man i de flesta andra jämförbara länder – och i många som vi inte jämför oss med.

Reinfeldt må tycka annorlunda men äldre är inget särintresse.

 

  1. Lars Lundgren

    Visst — bristen på äldre är väl en fortsättning på åldersdiskrimineringen. En sextioåring har ju ca 20-25 aktiva år kvar. Då finns det nog tid för ett politiskt engagemang.
    Det gäller att välja parti och jobba hårt för pangchos och äldre.
    Som pangcho vill man ju inte bara sitta hemma och dricka kaffe samt klappa katten.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren