Krönika, Samhälle

Moderatledaren som försvann

Anna Kinberg Batra meddelar sin avgång under morgonens presskonferens.

Upptäcker, till min egen milda förvåning, att jag sitter här och tycker lite synd om Anna Kinberg Batra. Efter något som måste ha liknat helvetets skärseld avgår hon som partiledare för moderaterna, efter mindre än tre år på posten. Jag känner henne inte, har faktiskt inte ens träffat henne i jobbet, vilket hade varit tämligen normalt. Men känner alltså med henne i dag!

Svår uppgift

Att det inte var någon lätt uppgift AKB axlade efter moderaternas dåliga valresultat 2014 behövde man inte vara speciellt politiskt insatt för att förstå. Tunga namn i partiets topp hade lämnat: Sven-Otto (Littorin) avgick redan 2010, så tackade Fredrik (Reinfeldt) för sig, tätt följd av Anders (Borg). Alla tre hade varit tongivande när politiken formades. Alla tre ”bytte liv”, bytte till roligare(?) fruar och nya arbetsuppgifter.

Så sent som dagen innan AKB lämnade beskedet hör jag henne beskrivas i radio av socialdemokraten Daniel Suhonen. Anna är, säger han, charmig, smart och kul.

Dalande opinionssiffror

Vi som känner henne genom tv-rutan har inte sett mycket av det. Snabb i repliken lär hon dock vara, och vid ett par tillfällen har hon i sina tal varit ganska personlig. Det har handlat om svårigheten att få barn, om att bli långvarigt sjuk – situationer som borde ha gett henne mer ”mänskliga” drag i väljarnas ögon. Men opinionssiffrorna har dalat, envist.

Visst har det pågått rätt länge, det där fallet. För ganska länge sedan nu hade jag tillfälle att fråga en moderat riksdagsman om hur man såg på sin partiledare, i riksdagsgruppen, i partiet mer generellt.

Hade hon det stöd hon behövde, den coachning en ny ledare kan behöva?

Svaret var att AKB möjligen var söndercoachad. Så många hade synpunkter på henne och lät henne veta det: frisyren, kläderna, kroppsspråket, tonfallen. Det blev inte mycket energi över till att fundera över politiken, lät det som.

Gudrun Schyman har känt igen sig i AKB:s situation. Det första året som vänsterpartiets ledare brydde sig ingen om vad hon sa, alla bara ägnade sig åt yttre omständigheter, oväsentligheter, säger Schyman i en kommentar.

Schyman, numera toppnamn i Feministiskt initiativ, menar föga förvånande att det handlar om specialbehandling av kvinnor. De är hårdare påpassade.

Maken får nytt material

Skulle en man ha kunnat behandlas som man hanterat AKB? Tja, Håkan Juholts korta tid som socialdemokraternas ansikte under mindre än ett år avslutades också turbulent. Det är tufft att vara politiker, utan tvekan.

Möjligen är den enda slutsats man kan vara helt säker på att vi som aldrig satsade på en politisk karriär tog det säkra före det osäkra. Men utan villiga folkvalda blir det krångligt att uppehålla demokratin …

Affisch från David Batras nya show.

Krångligt blir det kanske också för David Batra som snart ska ha premiär på sin humorshow ”Elefanten i rummet – han som är gift med henne”. Tanken var att han skulle ägna sig åt att beskriva hur det är att leva med en potentiell statsministerkandidat, ständigt i sällskap med folk från säpo, utan en enda garanterat ostörd familjekväll.

Han får skriva om sitt manus. ”Det finns ännu mer material nu!” meddelar han.

Och hustruns rappa svar på frågan hon en gång fick om hon inte kunde släppa till lite mer och skämta i talarstolen är helt korrekt:

-I vår familj är det bara en som har betalt för att vara rolig.

  1. Hej du som läst den här texten! Gillade du den? Eller har nån synpunkt? Du vet väl att vi som skriver väldigt gärna vill ha kommentarer från våra läsare? Extra roligt om du också vill att fler ska kunna läsa och därför delar vidare på sociala medier! Kommentera, dela, dra fler/nya läsare till Nyfiken Grå!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren